Guvernul prelungește vineri schema de plafonare a prețurilor la alimentele de bază și extinde lista de produse.

Proiectul de act normativ de modificare a OUG nr. 67/2023 prevede extinderea listei cu produse agricole și alimentare cu următoarele produse: carne tocată, usturoi, orez, bulion de roșii, cozonac, margarină, drojdie, smântână și pere.

O altă măsură nou introdusă prin acest proiect vizează produsele agricole și alimentare care intră vrac pe teritoriul României și nu sunt introduse în procesul de procesare/abatorizare. În cazul acestora cota de adaos comercial va fi de maxim 5% față de prețul de achiziție, la care se adaugă cheltuielile directe și indirecte prevăzute de Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 1.826 din 22 decembrie 2003 pentru aprobarea precizărilor privind unele măsuri referitoare la organizarea și conducerea contabilității de gestiune. Aceste produse sunt: ulei, zahăr, făină, mălai, carne de porc, carne de pui, carne de vită, pentru cantități de produs ambalat mai mari de 5 kg, respectiv 5 l.

Deoarece OUG nr. 67/2023 instituia o obligație pentru emitenții de tichete de masă, cadou și sociale, inclusiv cele emise prin Programul Sprijin pentru România, dar fără a prevedea o sancțiune pentru situația în care aceștia nu respectă prevederile ordonanței de urgență, prin prezentul proiect de act normativ se introduce sancțiunea amenzii de la 100.000 lei la 2.000.000 lei. 

La începutul ședinței de Guvern de vineri, premierul Marcel Ciolacu a anunțat că prelungirea de trei luni vine pentru a "proteja puterea de cumpărare a românilor", mai ales că în perioada de iarnă cheltuielile oamenilor cresc.

"Datele de la INS ne arată că măsura a avut efectele așteptate. Am oprit creșterea excesivă a prețurilor pentru alimente, iar, pentru multe dintre produsele incluse în listă, la raft, se constată scăderi substanțiale de preț. De aceea, avem toate motivele să continuăm această măsură, care protejează în special familiile cu venituri medii și mici", a mai spus Ciolacu.

Legat de introducerea unei limite de maximum 5% a adaosului comercial pentru ulei, zahăr, făină, mălai, carne de porc, carne de pui și carne de vită care sunt importate vrac și care nu sunt procesate în România, premierul a transmis că "Guvernul nu poate susține practica speculativă a unora, de a importa ieftin și a vinde scump, profitând de faptul că acel produs este necesar traiului de zi cu zi al oricărei familii".

+++

Reamintim că pe data de 1 august 2023 a intrat în vigoare Ordonanța de urgență a Guvernului care stabilește măsuri temporare de combatere a creșterii excesive a prețurilor la 14 grupe de alimente de bază: pâine, lapte, brânză, iaurt, făină, mălai, ouă, ulei de floarea-soarelui, carne proaspătă de pui, carne proaspătă de porc, legume proaspete vrac, fructe proaspete vrac, cartofi proaspeți vrac și zahăr. 

În ultimele luni, oficialii au tot vorbit despre extinderea listei cu produse noi, mai ales că se apropie sărbătorile de iarnă.