Guvernul adoptă joi o Hotărâre prin care ajutorul de 10 milioane de euro de la Comisia Europeană pentru fermierii afectați de importurile de cereale din Ucraina va fi suplimentat cu încă pe atât de la bugetul de stat.

La finalul ședinței, purătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a anunțat că suma de 10 milioane de euro acordată de Comisia Europeană fermierilor a fost dublată de Executiv.

+++

Ciucă a spus la începutul ședinței de Guvern că au avut loc o serie întreagă de demersuri atât în ceea ce privește dialogul nostru cu Comisia Europeană, cât și cu partea ucraineană, pentru a se găsi acele soluții prin care fermierii români să nu fie afectați și să continue măsurile de sprijinire a Ucrainei.

"Am avut discuții cu domnul ministru (al Agriculturii - n.r.), cu toți specialiștii din domeniu și trebuie să spunem public o chestiune foarte importantă legată de toate aceste mecanisme pe care noi le avem la dispoziție și de care facem uz pentru a continua să avem un dialog cât se poate de constructiv cu fermierii și procesatorii din țara noastră și să punem la dispoziție, prin decizii guvernamentale, acele mecanisme prin care sprijinul acordat atât din fonduri europene, cât și din fonduri de la bugetul de stat să ajungă la fermieri, să putem să folosim în continuare acest potențial de care țara noastră dispune", a precizat Ciucă.

Astfel, Guvernul aprobă joi o Hotărâre prin care asigură mecanismele de alocare a celor 10 milioane de euro de la Comisia Europeană și încă 10 milioane de euro de la bugetul Ministerului Agriculturii.

Apoi, la 15 zile după publicarea în Monitorul Oficial, fermierii pot să își depună documentele la APIA și să beneficieze de acest ajutor financiar.

"Ulterior, sigur, în baza acestei hotărâri și, pe măsura aprobării fondurilor suplimentare din tranșa a doua de la Comisia Europeană, vom aloca și celelalte fonduri, menținând totodată dialogul, astfel încât să avem permanent informarea corectă și reală despre ceea ce se întâmplă în sectorul agricol, ținând cont de faptul că campania agricolă de primăvară este în plină desfășurare, ne pregătim de ceea ce trebuie să facem pentru campania de vară-toamnă. Deci este un foc continuu și nu putem să ne permitem să nu avem soluții pentru toate aceste probleme", a continuat premierul.

Ciucă a mai declarat și că, după întâlnirile avute cu fermierii, procesatorii și retailerii din România, s-au convenit o serie de măsuri care urmează să fie puse în aplicare.

"În pregătirea acestor măsuri nu este implicat doar Ministerul Agriculturii, sunt implicate instituții precum Agenția Națională de Protecție a Consumatorilor, Consiliul Concurenței, ANSVSA-ul de asemenea este implicat în tot acest proces, pentru că dorim să facem în așa fel încât tot acest lanț, de la producător la consumator, să își păstreze echilibrul și să asigurăm susținerea producătorilor, a fermierilor, pentru că practic acolo este baza muncii pentru tot ceea ce ajunge pe raft și, în final, să ne asigurăm protecția consumatorilor și să ne asigurăm că, la nivelul consumatorilor, ajung produsele sănătoase și la prețurile decente pe care oamenii pot să și le permită", a punctat Nicolae Ciucă.

Astfel, începând cu data de 15 mai, fermierii care și-au depus documentația până la 23 martie pot primi ajutoarele în valoare de 21,6 milioane de euro, iar celălalt pachet, în valoare de 22 de milioane de euro, începând cu semestrul doi al acestui an.

Ciucă a anunțat și că vor continua măsurile de asigurare a prime de procesare de 10% pentru produsele agricole din România. Mecanismul este în Parlament și l-a rugat pe ministrul Petre Daea să depună amendamentele necesare astfel încât în cel mai scurt timp să se aprobe OUG în acest sens

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, care a explicat și el măsurile, a cerut ajutorul colegilor din Guvern

”Vă cer sprijin, stimați colegi, să nu mă lăsați în luptă singur! O pot duce, dar de aceea", a spus el.

În replică, premierul a spus: "Presupun că până acum nu v-ați simțit singur. Nici de-aci înainte nu o să fiți, domnule ministru. Nu vă lăsăm".

"Nu, nu. Acuma nu (m-am simțit singur - n.r.), dar v-am rugat. Să nu mă lăsați singur, fraților, sunt multe puși pe mine. Sănătate, domnule prim-ministru", a răspuns Daea.

Politica agricolă comună și provocările fără precedent ale pieței agro-alimentare

Mai mult pe EurActiv »