Guvernul de la București discută joi, în primă lectură, instituirea unui mecanism prin care vrea să protejeze fermierii români și producția românească de importurile de cereale din Ucraina după ridicarea restricțiilor de către Comisia Europeană.

La debutul ședinței de Guvern, premierul Marcel Ciolacu a spus că mecanismul agreat cu toate părțile implicate va permite importul doar pe bază de autorizație, pentru cantități limitate de cereale.

"Se aplică numai pentru fermierii și procesatorii români care demonstrează că au nevoie pentru completarea stocurilor. Așa ne asigurăm că pe piața românească vor ajunge produse care respectă standardele de calitate. Continuăm să sprijinim Ucraina cu toate forțele pe zona de tranzit, dar în același timp, este obligatoriu să protejăm munca fermierilor români", a declarat acesta.

Cu două zile înainte, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a postat în transparență decizională un proiect de Ordonanță de urgență prin care se stabilește cadrul legal privind importurile de produse agricole din Ucraina sau din Republica Moldova, mai exact, se introduce un mecanism de autorizare a operatorilor economici români pentru permiterea importului a patru produse: grâu, porumb, semințe de floarea soarelui și de rapiță.

Proiectul de act normativ prevede că pot fi autorizați pentru operațiuni de import produse agricole din Ucraina sau Republica Moldova exclusiv operatorii economici români care desfășoară activități în următoarele sectoare economice:

1041 - Fabricarea uleiurilor și grăsimilor;

1061 - Fabricarea produselor de morărit;

1091 – Fabricarea preparatelor pentru hrana animalelor de fermă;

014 – Creșterea animalelor.

Produse agricole care pot face obiectul importului, în condițiile actului normativ supus dezbaterii publice:

1001 - Grâu;

1005 – Porumb;

1205 - Semințe de rapiță sau de rapiță sălbatică, chiar sfărâmate;

1206 - Semințe de floarea-soarelui, chiar sfărâmate.

Procedura de autorizare presupune ca operatorul economic cu sediul și punctul/punctele de lucru pe teritoriul României, care intenționează să importe produse agricole origine Ucraina sau Republica Moldova, solicită la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale eliberarea autorizației de import, pe baza prezentării unui document din care să reiasă necesitatea de completare stocuri, precum și a altor acte necesare menționate în proiect.

MADR, pe baza raportului emis de o Comisie de autorizare, eliberează autorizația de import, după validarea de către autoritățile române a informațiilor prezentate de operatorii care solicită autorizarea.

Comisia este compusă din următorii reprezentanți:a) un reprezentant al Agenției Naționale de Administrare Fiscală;

b) un reprezentant al Autorității Sanitare Veterinare și pentru Siguranta Alimentelor;

c) un reprezentant al Autorității Vamale Române;

d) un reprezentant al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale;

e) un reprezentant al Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului;

f) doi reprezentanți ai asociațiilor reprezentative din sectorul producției / procesării și al creșterii animalelor.

Operatorul economic prezintă un certificat de conformitate al produsului ce urmează a fi importat, eliberat de Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor cu privire la respectarea normelor sanitar veterinare și pentru siguranța alimentelor

MADR emite autorizația de import prin intermediul Comisiei de autorizare, iar în baza acesteia operatorul economic român încheie un contract de import cu un operator economic licențiat de către Ucraina sau Republica Moldova pentru cantitatea de produs necesară și au loc operațiunile de import, sub supravegherea autorităților vamale române.

Înainte de intrarea în procesul de valorificare sau producție, produsele sunt verificate de către ANSVSA, pentru validarea respectării calității prevăzute în certificatul de conformitate inițial.