Guvernul vrea să instaleze tineri fermieri pe terenuri concesionate și dă granturi pentru investiții
Guvernul a anunțat miercuri mai multe măsuri de sprijin pentru sectorul agro-alimentar, care vor fi finanțate atât cu bani de la buget, cât și cu fonduri europene.
Guvernul prezintă miercuri „Planul Național pentru Investiții și Relansare Economică”, care cuprinde multe dintre măsurile deja anunțate, dar și unele noi, într-o formă centralizată.
Printre acestea sunt mai multe linii de finanțare pentru dezvoltarea agriculturii și a industriei agro-alimentare:
Finanțarea depozitelor de comercializare a produselor agricole - Autoritățile vizează construcția a opt depozite regionale cu temperatură controlată pentru depozitarea, sortarea, ambalarea, etichetarea și comercializarea produselor agricole locale. Valoarea investiției este de 120 milioane de euro.
Granturi pentru achiziția de echipamente pentru irigații - Achiziția de kit-uri pentru irigații, prin care se finanțează până la 6.000 euro/beneficiar. Bugetul total este de 48 milioane de euro.
Granturi de finanțare pentru antreprenoriat rural - Măsura are drept obiectiv sprijinirea directă a activităților de procesare și de distribuție a produselor agricole obținute de micii producători. Valoarea unui grant este între 40.000 euro, pentru crearea a două locuri de muncă create, și 100.000 euro/5 locuri de muncă create. Bugetul alocat acestei măsuri este de 200 milioane de euro.
Instalarea tinerilor fermieri cu teren agricol concesionat de la stat: Bugetul estimativ este de 42 milioane euro (20 milioane euro alocare distinctă pentru tinerii din afara granițelor în scopul reîntoarcerii în țară a celor cu experiență și formare în domeniul agricol). Pentru prima dată, beneficiarii pot accesa facilitatea concesionării de terenuri cu destinație agricolă, libere de contract cu suprafață de maxim 50 de hectare, aparținând domeniului public sau privat al statului, se arată în planul propus de Guvern.
Separat, Guvernul promite și investiții masive în infrastructura de irigații:
Reabilitarea infrastructurii de irigații - Investiții în reabilitarea a 138 amenajări de irigații, ce deservesc o suprafață de aproximativ 2,4 milioane hectare. Valoarea lucrărilor de investiții în infrastructura de irigații: 3,4 miliarde de euro
Construirea Canalului Siret-Bărăgan prin reluarea procesului investițional pentru tronsoanele 1-3 din cadrul etapei I.
Etapa I - aprox. 50 km până la limita sudică a județului Vrancea - pentru această etapă studiile și proiectarea sunt finalizate, iar execuția poate fi reluată; Pentru etapa I de execuție, costurile totale sunt estimate la 83,67 milioane de euro.
Etapa a II-a - aprox. 140 km pe teritoriul județelor Brăila, Buzău și Ialomița până la debușarea în acumularea Dridu - pentru această etapă sunt necesare studiile de fezabilitate și proiectarea.
Reabilitarea infrastructurii de desecare-drenaj - Investiții în reabilitarea a 443 amenajări de desecare-drenaj, care deservesc o suprafață de 2.838.674 de hectare, cu o valoare totală a lucrărilor de investiții in amenajări de desecare: 1,1 miliarde de euro.
Amenajări de combatere a eroziunii solului - Investiții în reabilitarea a 220 amenajări de combaterea eroziunii solului, care deservesc o suprafață de 500.000 ha. Valoarea estimativă a lucrărilor de combatere a eroziunii solului: 500 milioane de euro.
Comentarii