Comisarul pentru agricultură al UE Phil Hogan a anunțat că următoarea PAC va fi „mai ambițioasă“ în ceea ce privește mediul, prin asigurarea că agricultorilor sunt de acord cu ecologizarea agriculturii prin utilizarea tehnicilor agricole de precizie.

Comisarul european a dezvăluit câteva dintre inițiativele care vor juca un rol crucial în următoarea Politică Agricolă Comună (PAC), relatează EurActiv.com.

Spargerea silozurilor

Politica Agricolă a avut de mult "un statut insular", după cum spune Hogan, care a subliniat că acest lucru a creat incoerențe între alte domenii de politică conexe, în primul rând mediul.

"Silozurile trebuie să fie descompuse din ce în ce mai mult dacă dorim să facem progrese", a spus Hogan.

Pentru a încuraja coerența între politicile UE, comisarii pentru Agricultură și Mediu au adoptat, în aprilie, un document care subliniază  că trebuie luate acțiuni menite să asigure gestionarea durabilă a apei în agricultură.

Agricultura de precizie

Comisia Europeană explorează potențialul noilor tehnologii de creștere a utilizării eficiente a resurselor în agricultură, cum ar fi roboții pentru măsurarea consumului de apă în producția vitivinicolă, senzori pentru monitorizarea creșterii plantelor și dronă pentru detectarea și tratarea bolilor plantelor într-un mod localizat - agricultura de precizie.

"Am întreprins câteva acțiuni pentru a sprijini agricultura bazată pe date și agricultura de precizie. Eficiența apei poate fi abordată numai prin utilizarea de noi tehnologii, cum ar fi date mari, senzori și inteligență artificială. Acestea vor ajuta fermierii să crească atât producția economică, cât și performanța ecologică a agriculturii", a spus Hogan.

Hogan a anunțat o platformă pentru gestionarea nutrienților în exploatație, care va oferi agricultorilor informații detaliate privind creșterea și starea culturii lor. Aceasta ar permite o utilizare eficientă și orientată a aportului de apă și chimic, cum ar fi îngrășămintele și pesticidele. Platforma va fi accesată în mod liber online și va compila date dintr-o varietate de surse, inclusiv programul de satelit Copernicus.

Suporterii agriculturii de precizie spun că aceasta permite agricultorilor să "facă mai mult cu mai puține resurse", reducând astfel impactul asupra mediului. Dar criticii pun la îndoială accesibilitatea acestei tehnologii pentru majoritatea agricultorilor din UE, o treime dintre ei având vârsta de 65 de ani sau mai mult și nu dispun de competențe digitale.

O altă problemă este accesibilitatea. Pentru a accesa intrări costisitoare, ar fi necesare economii de scară mari. Dar agricultura europeană este un mozaic de ferme mici sau foarte mici, care adesea nu pot furniza venituri viabile agricultorilor și familiilor lor, potrivit Eurostat.

Managementul apei

Descoperirea a doua a lui Hogan a fost o inițiativă de informare privind cele mai bune practici de gestionare a apei, în parteneriat cu Centrul Comun de Cercetare al Comisiei, permițând statelor membre să aleagă și să aleagă măsurile preferate pentru gestionarea apei și agricultură.

Andrea Kohl, ofițer la WWF Europe, a cerut mai multe eforturi pentru a asigura utilizarea durabilă a apei în agricultură. În special, ea a afirmat că directiva-cadru privind apa trebuie încorporată în PAC.

Trecerea la o agricultură durabilă ar trebui să fie obiectivul principal al noii PAC, a afirmat ea, spunând că plățile directe către agricultori (primul pilon al PAC și un tabu politic) ar trebui înlocuite cu un sistem care să stimuleze practicile agricole durabile.

"Ceea ce vedeți în actuala PAC este o multitudine de intenții bune în domeniul ecologizării, dar dispozițiile au fost adăpate până în momentul în care nu mai erau deloc atractive pentru agricultori". Greening se referă la cel de-al doilea pilon al PAC, care acoperă subvențiile de mediu plătite agricultorilor pentru implementarea așa-numitelor măsuri de ecologizare.

Hogan: "Un amestec de morcov și bețe"

Hogan a fost de acord că atragerea sprijinului agricultorilor este esențială, spunând că "trebuie să fie un amestec de morcov și băț". Morcovul este reprezentat de plăți în cadrul schemei PAC, a mai subliniat el.

"Dar trebuie să justificăm banii pe care îi cheltuim în cadrul PAC, pe baza obiectivelor comune din cadrul Comisiei. Comisia are un nivel mai înalt de ambiție pentru mediu, dar trebuie să lucrăm în parteneriat cu oamenii care pot face acest lucru, iar aceștia sunt agricultori", a încheiat Hogan.