Românii au fost în 2022, la fel ca și în 2021, pe ultimul loc în Uniunea Europeană la producția de deșeuri municipale, dar și în ceea ce privește reciclarea acestora, conform datelor publicate joi de Eurostat, citate de Agerpres.

Astfel, în 2022, o persoană din Uniunea Europeană a produs, în medie, o cantitate de 513 kilograme de deșeuri municipale, cu 19 kilograme sau 4% mai puțin decât în 2021 (532 de kilograme), dar cu 46 de kilograme mai mult decât în 1995 (467 de kilograme).

Cantitatea de deșeuri municipale variază foarte mult între statele membre UE. În 2022, "campioni" la producția de deșeuri municipale în UE sunt austriecii (827 de kilograme per persoană) și danezii (787 de kilograme). La polul opus sunt românii care în 2022 au produs "doar" 301 de kilograme de de deșeuri municipale per cap de locuitor, ușor în scădere față de cele 302 kilograme de deșeuri municipale/cap de locuitor produse în 2021.

Când vine vorba de reciclare, datele Eurostat arată o scădere a cantității de deșeuri reciclate în UE până la o medie de 249 de kilograme pe cap de locuitor în 2022, de la o medie de 264 de kilograme pe cap de locuitor în 2021.

Potrivit datelor Eurostat, Austria (516 kg), Danemarca (411 kg) și Germania (409 kg) au avut în 2022 cele mai mari cantități de deșeuri reciclate pe cap de locuitor din UE. La polul opus sunt: România (36 kg), Malta (75 kg) și Grecia (90 kg), care au cele mai mici cantități de deșeuri reciclate pe cap de locuitor din UE.

Comisia Europeană a decis să trimită miercuri României un aviz motivat pentru nerespectarea integrală a Directivei privind depozitele de deșeuri (Directiva 1999/31/CE) și a Directivei-cadru privind deșeurile (Directiva 2008/98/CE).

Directiva privind depozitele de deșeuri impune statelor membre să ia măsurile necesare pentru închiderea și reabilitarea depozitelor de deșeuri pentru care nu au fost eliberate autorizații. Conform Directivei-cadru privind deșeurile, statele membre au obligația de a recupera și elimina deșeurile într-un mod care să nu pericliteze sănătatea umană și mediul, interzicând abandonarea, descărcarea sau evacuarea necontrolată a deșeurilor.

Prin Tratatul de aderare a României, autorităților li s-a acordat ca termen data de 16 iulie 2017 pentru a se conforma acestor norme în ceea ce privește un număr de 101 depozite de deșeuri. Întrucât această obligație nu a fost respectată integral, Comisia a trimis României o scrisoare de punere în întârziere în octombrie 2020.

Până în prezent, România a închis și reabilitat 92 de depozite de deșeuri. Calendarul pentru închiderea și reabilitarea celor nouă depozite de deșeuri rămase este 2026-2028 pentru cinci dintre acestea și este incert pentru celelalte patru depozite de deșeuri. În consecință, Comisia a decis să emită un aviz motivat adresat României, care are la dispoziție două luni pentru a răspunde și a lua măsurile necesare. În caz contrar, Comisia poate decide să sesizeze Curtea de Justiție a Uniunii Europene cu privire la acest caz.

Prin pachetul său lunar de decizii în constatarea neîndeplinirii obligațiilor, Comisia Europeană („Comisia”) urmărește acționarea în justiție a statelor membre care nu și-au îndeplinit obligațiile ce le revin în temeiul legislației UE. Aceste decizii, care vizează diverse sectoare și domenii de politică ale UE, au scopul de a asigura aplicarea corespunzătoare a legislației UE, în beneficiul cetățenilor și al întreprinderilor.