Potrivit unui nou raport publicat de think tank-ul european Farm Europe, inflația, combinată cu eforturile Comisiei Europene de a îndeplini obiectivele Pactului Verde European, reduc substanțial bugetul Politicii Agricole Comune.

Nivelul record al inflației, care a ajuns în prezent la 10% față de 2% cât era atunci când a fost stabilit bugetul Politicii Agricole Comune (PAC), ar putea duce la o "reducere a valorii reale a sprijinului" ce poate fi acordat agriculturii, a avertizat think tank-ul Farm Europe, în raport.

Pe baza previziunilor Băncii Centrale Europene cu privire la creșterea accentuată a prețurilor, primul așa-numit "pilon" al PAC, destinat finanțării plăților directe către agricultori, ar urma să piardă 68,6 miliarde de euro. Cel de-al doilea, care sprijină dezvoltarea rurală, ar urma să scadă cu 15,97 miliarde de euro, ceea ce ar însemna o scădere bugetară combinată de 84,57 miliarde de euro între 2021 și 2027.

Acest lucru ar putea însemna o puternică lovitură dată noului buget al Politicii Agricole Comune pentru perioada 2023-2027, care a fost stabilit la un total de 387 de miliarde de euro.

Ca atare, raportul, publicat joi (13 octombrie), propune reevaluarea bugetului PAC în termeni realiști, "pentru a putea fi ajustat în fiecare an, în funcție de nivelul inflației".

În plus, Farm Europe mai propune "un fond de investiții al UE" pentru sectoarele strategice care au nevoie de tranziție, cum ar fi agricultura și energia.

Anne Sander, deputat european și membră a Comisiei pentru agricultură a Parlamentului European, a declarat, pentru EURACTIV, că diminuarea acestui buget "pune în pericol viabilitatea economică a unor ferme și aduce cu sine mai puține investiții în tranziția ecologică". "Este, de asemenea, o veste îngrijorătoare pentru securitatea noastră alimentară", a adăugat ea.

Sander mai subliniază că resursele PAC nu pot fi folosite ca pe "o vacă bună de muls a politicii europene", referindu-se la propunerea Comisiei Europene de a "lua bani din bugetul PAC" pentru a ajuta la gestionarea crizei ucrainene și energetice.

Ambițiile climatice ale Pactului Verde pun în dificultate programul PAC

Raportul Farm Europe avertizează, în același timp, că ambițiile ecologice ale UE vor diminua și mai mult bugetul PAC și critică utilizarea sistematică a bugetului pentru finanțarea acțiunilor Pactului Verde European, cum ar fi recentele propuneri ale Comisiei pentru un regulament privind utilizarea durabilă a pesticidelor sau noul plan de acțiune RePowerEU privind biometanul.

Pentru atingerea obiectivelor din cadrul politicii alimentare a UE, printre care numărându-se și strategia "De la fermă la furculiță", think tank-ul Farm Europe a propus găsirea "unei noi căi politice" bazate pe o strategie de creștere ecologică pentru sectorul agricol.

Acesta propune înlocuirea "unei strategii bazate pe reglementări care vizează reducerea instrumentelor de productivitate" cu "o strategie de investiții corespunzătoare care să favorizeze abordările sistemelor agronomice și inovarea".

Pentru Mathieu Courgeau, purtător de cuvânt al colectivului Pour Une Autre PAC, inflația "nu ar trebui să fie folosită ca o scuză pentru a nu pune în aplicare inițiativele Pactului Verde, în scopul de a proteja bugetul PAC".

"În fața unor urgențe legate de protejarea mediului, este logic ca banii să fie folosiți pentru schimbarea practicilor agricole", a declarat el pentru EURACTIV.

Courgeau a sugerat, de asemenea, că ar fi nevoie de o mai mare eficiență a modului de distribuire a bugetului PAC, ceea ce este la fel de important ca și bugetul în sine, având în vedere multiplele crize cu care se confruntă în prezent sectorul agricol.

"De asemenea, Europa trebuie să rezolve chestiunile legate de reglementarea pieței, de măsurile comune ale statelor membre și de relațiile comerciale dintre agricultori, procesatori și distribuitori pentru a crește veniturile agricultorilor. Iar acest lucru nu privește doar PAC", a adăugat el.