INFOGRAFICAgricultura a trecut printr-un an complicat. Dar secetei din 2020 i-ar putea urma investiții masive
Recoltele din 2020 au avut mult de suferit de pe urma secetei, iar pandemia de COVID-19 și-a lăsat și ea amprenta asupra afacerilor fermierilor.
Seceta din 2020 a readus în atenție starea infrastructurii de irigații din România. De ani de zile, guverne succesive au anunțat mari planuri de investiții în noi proiecte, dar cea mai mare parte a fondurilor alocate pentru acest capitol, oricum nu foarte mari, au mers în reabilitarea instalațiilor existente.
Din acest an, România are șansa de a utiliza noile fonduri UE, destinate relansării economice, pentru investiții în agricultură.
Anul trecut, guvernul a prezentat un „Plan Național pentru Investiții și Relansare Economică”, din care a evoluat mai târziu Planul Național de Redresare și Reziliență, în baza căruia România poate atrage de la UE fonduri de zeci de miliarde pentru sprijinirea economiei post-pandemie.
Aceste planuri includ investiții masive, de peste 3,4 miliarde de euro, în infrastructura de irigații. În plus, guvernul își propunea alocarea a 1,1 miliarde de euro pentru reabilitarea infrastructurii de desecare și drenaj și alte 500 de milioane de euro pentru amenajări de combatere a eroziunii solului.
PNRR este încă în discuții la nivel de guvern, iar forma finală ar putea să arate diferit, dar nevoia de investiții în infrastructura de irigații și amenajarea terenurilor rămâne la cote înalte.
Comentarii