Bem vinul ca pe apă? Nu chiar. În medie, un român consumă 24,2 litri de vin pe an, adică o treime din cât bea apă îmbuteliată.

Pentru a ne putea da seama cât vin se produce, cele 4 milioane de hectolitri, cât produce România, ar umple 160 de piscine olimpice. În toată lumea se produc 247 milioane hectolitri de vin și se consumă tot cam atât. Acest volum ar umple 9.880 de piscine olimpice.

În România, producțiile au scăzut ușor în ultimii ani, însă piața s-a maturizat și cererea a devenit mai rafinată.

Totuși, în 2017, din perspectiva cifrei de afaceri, piața s-a redresat după scăderile din anii precedenți și a ajuns la 385 milioane euro. Pe lângă România, puține țări europene au reușit creșteri ușoare: Portugalia, Ungaria și Austria.

 

România se numără printre cei mai mari producători de vin din Uniunea Europeană, din ale cărei exploatații viticole deține o treime.

În topul modial, ocupă numărul 13 la producția de vin. Cei mai mari producători sunt Jidvei, Cotnari, Cramele Recaș, dar și Ceptura și Zarea au avut profituri bune. Județele Vrancea, Alba, Buzău și Iași dau aproaximativ 60% din toată producția de vin românesc.

Investițiile realizate de producători și creșterea consumului au menținut producția vinului pe un trend crescător. Factorii de risc au rămas: impredictibilitatea cadrului fiscal, a deciziilor macro-economice și inevitabilele riscuri meteorologice.

 

Disclaimer secțiune