Zece ani de la prima înregistrare a unui aliment #RO cu indicație protejată la nivel european: magiunul de prune de Topoloveni. Salamul de Sibiu a urmat. Cârnații de Pleșcoi, novacul afumat din Țara Bârsei, scrumbia afumată și brânzeturi cu tradiție.

„Cașcavalul de Săveni” este o brânză maturată produsă în regiunea Botoșani. Se caracterizează printr-o perioadă lungă de maturare (60 de zile), în urma căreia consistența sa devine onctuoasă și omogenă, iar culoarea mai pronunțată. Gustul său, ușor amărui, se caracterizează prin nuanțe de nucă.

Lista este disponibilă în baza de date eAmbrosia.  

 

  • 16.10.2019 Telemeaua de Sibiu, produs protejat la nivel european: Comisia Europeană a aprobat cererea de înregistrare a produsului în Registrul indicațiilor geografice protejate (IGP). Anunțul de pe site-ul Comisiei Europene
  • 4.10.2019 Cârnații de Pleșcoi, al șaselea produs alimentar au la bază un amestec de carne de oaie, de vită, și uneori și de capră, și sunt afumați și condimentați cu ardei iute, usturoi și cimbru. Această combinație de ingrediente și procesul specific de preparare le oferă un gust unic și astfel au obținut protecția de indicație geografică. Anunțul de pe site-ul Comisiei Europene

Indicație geografică protejată (IGP)

Indicațiile geografice permit consumatorilor să aibă încredere și să distingă produsele de calitate, ajutând, de asemenea, producătorii în comercializarea lor.Indicația geografică protejată arată legătura dintre regiunea geografică specifică și denumirea produsului, în cazul în care o anumită calitate, reputație sau altă caracteristică poate fi atribuită în mod esențial originii sale geografice. 

Produsele cu IGP pot fi alimente, produse agricole sau vinuri. Pentru a beneficia de această etichetă de calitate, cel puțin una dintre etapele de producție, prelucrare sau preparare trebuie să aibă loc în regiune.În cazul vinului, aceasta înseamnă că cel puțin 85% din strugurii utilizați trebuie să provină exclusiv din aria geografică în care se produce efectiv vinul.