Persoanele interesate de finanțarea activităților agricole și non-agricole din mediul rural sunt invitate să completeze formularul de înregistrare până la data de 19 octombrie, inclusiv. Participarea este gratuită. Locurile sunt limitate.

Pe 20 octombrie 2016 vă invitam la conferința  "Finanțarea investițiilor rurale”, eveniment care începe de la ora 09.30 la Hotel Ibis din Constanța. Înregistrarea este gratuită și este necesar doar să completați formularul și să-l trimiteți la adresa de e-mail conferințe[at]euractiv.ro, până la data de 19 octombrie 2016.

În contextul în care acest an a fost guvernat de întârzieri în plata subvențiilor, în pofida condițiilor meteo favorabile și a perspectivelor bune de dezvoltare, fermierii români sunt în continuare îngrijorați de lipsa banilor.  Autoritățile române au promis că toate plățile vor fi onorate în prima parte a anului.

Pe partea fondurilor pentru dezvoltare, Comisia a alocat 8,1 miliarde de euro din Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală. Circa cinci miliarde din cele opt vor ajunge în conturile companiilor private, a explicat comisarul european Phil Hogan. 

Evenimentul acoperă trei teme majore:

  • Finanțarea investițiilor în agricultură, cu precădere investițiile în tehnologie și infrastructură: linii de finanțare deschise, creditare și leasing, stadiul plății subvențiilor;
  • Transpunerea în PNDR a propunerilor din pachetul guvernamental „Clasa de Mijloc la Sate”: acest pachet de politici este consecința logică și fructificarea la nivel național a reformei PAC demarată.
  • Stadiul actual al depunerilor de proiecte și al schemelor de plată în zona Constanța: proiecte depuse și aprobate, valoarea proiectelor, situații specifice, avansurile pentru plățile directe, plățile pentru măsurile de dezvoltare rurală pe suprafață și legate de animale, scheme de sprijin direct.

Reprezentanți ai Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, AM PNDR și CRFIR Sud-Est Constanța vor prezenta aceste teme și vor răspunde întrebărilor specifice adresate de participanți.

Valentin Boldeiu, reprezentant al UniCredit bank, va completa aceste prezentari cu explicații suplimentare legate de rolul băncii în perioada de programare 2014-2020.

Paul Fulea, administrator Viticola SA, va prezenta experiența sa în accesarea fondurilor pentru programul de reconversie-replantare a viței de vie.

Agenda evenimentului este disponibilă aici.