În contextul în care începutul de an în agricultură a stat sub semnul lipsei subvențiilor, în pofida condițiilor meteo favorabile și a perspectivelor bune de dezvoltare, fermierii români sunt îngrijorați de lipsa banilor.

Autoritățile române promit că în prima parte a lunii aprilie APIA va debloca fondurile, ceea ce ar da o gură de oxigen agricultorilor, altfel sezonul riscă să fie ratat.

Pe partea fondurilor pentru dezvoltare, Comisia a alocat 8,1 miliarde de euro din Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală. Circa cinci miliarde din cele opt vor ajunge în conturile companiilor private, a explicat, pentru EurActiv, comisarul european Phil Hogan.

Evenimentul a acoperit două teme majore:

  • Finanțarea investițiilor în agricultură, cu precădere investițiile în tehnologie și infrastructură: linii de finanțare deschise, creditare și leasing, stadiul plății subvențiilor;
  • Pachetul guvernamental „Clasa de Mijloc la Sate”: acest pachet de politici este consecința logică și fructificarea la nivel național a reformei PAC demarată, negociată și lansată de fostul comisar european Dacian Cioloș.

Agenda evenimentului este disponibilă aici.

Evenimentul a fost organizat de EurActiv.ro în cadrul proiectului derulat de rețeaua EurActiv în opt țări. Partenerul din România care a co-finanțat acest proiect este UniCredit Bank.