Europarlamentarul Nicu Ștefănuță (the Greens/EFA) anunță că alături de alți șapte europarlamentari se află în inspecție în pădurile din Făgăraș, Covasna și Suceava.

Eurodeputatul susține că este singurul membru din Comisia de Mediu prezent în delegație, ceilalți colegi fiind din Comisia de Petiții.

"Misiunea principală este să le arăt colegilor europeni că-n România efectiv se taie ca în codru și să găsim soluții să oprim tăierile ilegale. Datele recente sunt îngrijorătoare - conform estimărilor oficiale, în fiecare an se taie 19 milioane de metri cubi de lemn din pădure. Dar cercetările Institutului Național de Cercetare în Silvicultură din 2018 spun altceva: se pare că de fapt se taie 38 de milioane de metri cubi de lemn anual din pădurile noastre!", a transmis Nicu Șefănuță.

Acesta susține că, mai mult de-atât, subiectul a fost neglijat, iar ciclul de analiză a inventarului forestier, care trebuia să înceapă în 2019, nu a primit finanțare.

"Abia în 2020, la 2 ani după, s-au alocat fonduri și s-au reluat cercetările. Următorul inventar forestier va fi finalizat în 2025", a mai transmis acesta.

Odată cu inspecția asta de la Parlamentul European, aceștia își propun să investigheze și să discute despre mai multe aspecte-cheie:

- vrem să înțelegem concret motivele persistenței fenomenului defrișărilor ilegale și să discutăm despre proveniența lemnului tăiat și folosit și cum se depistează eventualele tăieri ilegale.

- ne vom concentra și asupra situației legislației privind protejarea pădurilor și vom analiza măsurile luate de autorități pentru a rezolva problemele legate de procedurile de infringement deschise de Comisia Europeană.

- un alt aspect crucial pe care îl vom aborda este coexistența dintre oameni și ursul brun.
România găzduiește cea mai mare populație de urși bruni din Europa, iar acesta a devenit un subiect dezbătut intens atât în Parlamentul European, cât și în țară, cu argumente pro și anti protejarea lui.