Klaus Iohannis a criticat incompetența autorităților în gestionarea crizei pestei porcine africane, spunând că producătorii au fost împinși în pragul falimentului, dar guvernanții îl acuză pe președinte pentru neplata despăgubirilor.

Fermierii au acuzat întârzierile în aplicarea unor măsuri de prevenire a extinderii epidemiei de pestă porcină, iar președintele a preluat o parte din argumente într-un comunicat transmis miercuri dimineață.

Preşedintele Iohannis a subliniat că, în ciuda avertismentelor Comisiei Europene, după apariţia virusului în Delta Dunării, nu au fost luate toate măsurile prevăzute în planul de contingenţă, pentru a preveni extinderea focarelor de pestă porcină africană şi în alte zone ale teritoriului naţional.

„Preşedintele României atenţionează Guvernul şi autorităţile competente că sunt datoare să explice cum este posibil ca, în toată această perioadă, să nu fie luate măsurile adecvate pentru izolarea şi menţinerea sub control a focarelor existente. Guvernul trebuie să explice şi măsura de eliminare, în primăvara acestui an, a inspecţiilor sanitare obligatorii în gospodării, în condiţiile în care Executivul era pe deplin conştient de pericolul pestei porcine africane încă de la începutul anului 2017”, se arată în comunicatul Administrației Prezidențiale.

 

„De săptămâni bune, autorităţile îşi demonstrează incompetenţa în a stopa acest dezastru şi par să urmărească, de pe margine, cum acest virus se răspândeşte, fără să vedem şi măsuri adecvate, ferme şi eficiente de aducere sub control a situaţiei” - Klaus Iohannis

„Am spus-o în 2016 cu presedintele ţării și cu ministrul Achim Irimescu, domnilor nu putem scăpa de pesta porcină africană pentru că ne invadează porcii din Ucraina şi Moldova. Cineva a spus, am văzut cum au făcut măcel ucrainienii la graniţa cu România, pentru că au văzut ce infestare mare au, şi au venit şi i-au exterminat, si atunci foarte mulţi porci au venit la noi din Ucraina”, a spus, pentru Digi24, Dimitrie Muscă, proprietarul Combinatului Agroindustrial Curtici.

Dacian Cioloș, care era premier în 2016, a amintit adoptarea Hotărârii de Guvern cu numărul 830, care menționa rolul fiecărui minister pentru a ţine sub control focarele şi circulaţia oamenilor şi a animalelor, dar și în informarea populaţiei ca să ştie ce are de făcut ca să se reducă, pe cât posibil, transmiterea virsului. Fostul premier a mai spus că, în 2016, cu măsuri preventive imediate, au fost evitate două crize asemănătoare.

Și Asociația Fermierilor din România a anunțat că „autoritățile nu au respectat prevederile HG 830/2016 și că au acționat după bunul plac, ineficient, fiecare cum a crezut de cuviință”.

La rândul său, eurodeputatul Daniel Buda, membru al PNL, spune că, „dacă în 2015 s-ar fi luat măsurile de construcție a gardurilor, așa cum au fost adoptate de fermierii din zona Blajului sau de către Guvernul vecinilor noștri din Bulgaria, acum nu am mai fi în această situație dramatică!”

„De altfel, nici în 2017 când a fost identificat primul focar de PPA, Guvernul PSD-ALDE nu a restricționat circulația porcilor, rămânând în continuare surd, orb și mut față de pericolul iminent pe care îl prezintă această boală. Indolența guvernării a atins proporții de neimaginat, crescătorii de porci fiind în pragul disperării”, mai spune europarlamentarul, membru al Comisiei de Agricultură din Parlamentul European.

Autoritățile însă spun că au luat toate măsurile necesare. „Am acționat rapid și corect”, a spus ministrul agriculturii Petre Daea, într-o conferință de presă susținută după o ședință pe tema pestei porcine la Ministerul Afacerilor Interne.

Daea a insistat că structurile statului n-au stat „cu mâinile încrucişate”, ca răspuns la acuzele lui Klaus Iohannis, în schimb l-a acuzat pe acesta de amânarea despăgubirilor.

„Cele 11 instituţii ale statului - componente ale Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă - sunt în luptă directă cu acest virus. A arăta cu degetul e foarte uşor”, a spus Petre Daea.

Valoarea despăgubirilor ar trebui să depășească un milion de euro, dar suma plătită efectiv este considerabil mai mică.

„În ceea ce priveşte despăgubirile acordate celor afectaţi de pesta porcină africană, până la această dată au fost finalizate dosare de evaluare aferente despăgubirilor pentru un număr de 1.890 de exploataţii, cu o valoare totală de 6.789.410 lei. Dintre acestea, până în prezent, au fost plătite 84 de dosare, cu valoare totală de 222.060 de lei. De asemenea, se află în curs de finalizare evaluarea unui număr de 681 de dosare", a menţionat Geronimo Brănescu, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Petre Daea a oferit explicația pentru diferență: „Din nefericire, nu suntem în situaţia să spunem ţării că am dat banii pentru despăgubiri, întrucât s-a întârziat foarte mult cu rectificarea bugetară. De aceea există această diferenţă de la 1.600 de dosare la 84 de plăţi”.

Datele oferite de șeful ANSVSA arată că, în prezent, sunt 781 de focare de pestă porcină africană în 10 județe. Virusul a fost descoperit în 11 exploatații comerciale, astfel că numărul porcilor eutanasiați a depășit 123.000.