Președintele Klaus Iohannis a retrimis luni spre reexaminare Parlamentului legea pentru modificarea anexei nr. 1 la Legea vânătorii și a protecției fondului cinegetic nr. 407/2006, care prevede extinderea perioadei de vânare a cormoranilor.

La data de 6 iunie, Parlamentul a transmis președintelui în vederea promulgării, legea care extinde perioada de vânătoare a cormoranului mare (Phalacrocorax carbo sinensis), de la intervalul 1 septembrie – 28 februarie la tot parcursul anului.

Președinția spune că, prin Legea nr. 74/2020 pentru modificarea și completarea Legii vânătorii și a protecției fondului cinegetic nr. 407/2006 și pentru completarea anexei nr. 5C la Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice, specia Phalacrocorax carbo sinensis (cormoranul mare) a fost introdusă în Anexa nr. 1 la litera B „Păsări” din Legea nr. 407/2006, cu o perioadă de vânătoare stabilită în intervalul 1 septembrie - 28 februarie.

Ulterior, prin Legea nr. 171/2022 pentru modificarea Legii vânătorii și a protecției fondului cinegetic nr. 407/2006, Anexa nr. 1 a fost modificată, păstrându-se perioada de vânare pentru această specie, dar s-a introdus o nouă rubrică în Anexa nr. 1, respectiv rubrica „Nr. exemplare/zi/vânător” care la litera B, poziția 10, pentru specia Cormoranul mare (Phalacrocorax carbo sinensis) a stabilit o cotă 0.

La nivel european, Directiva 2009/147/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 30 noiembrie 2009 privind conservarea păsărilor sălbatice, Directiva „Păsări” se referă la conservarea tuturor speciilor de păsări care se găsesc în stare sălbatică pe teritoriul european al statelor membre în care este aplicabil tratatul, inclusiv la această specie (cormoranul mare), și reglementează protejarea, gestionarea și controlul asupra acestor specii. De asemenea, stabilește normele pentru exploatarea acestora, mai spune Administrația Prezidențială.

Mai multe detalii despre cererea președintelui - AICI.

Pe 23 mai, Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a adoptat inițiat de parlamentari PSD și PNL. Aceștia explicau în expunerea de motive că, în ultimii 40 de ani, s-au înregistrat creșteri semnificative ale numărului de cormorani mari, iar ei afectează fermele de acvacultură pentru că se hrănesc aproape exclusiv cu pește și consumă aproximativ 500 g de hrană zilnic.