Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că proprietarii a 30% din terenul agricol din România sunt străini, proporție care "îl îngrijorează" și consideră că este nevoie de o altă legislație, care să protejeze românii.

Prezent la deschiderea oficială a Târgului Internațional INDAGRA 2016, șeful statului a propus un sistem de preempțiune pentru stat și pentru comunități.

"E nevoie de o abordare pragmatică, dar în același timp europeană. Suntem în UE, nu putem să ne închidem, să revenim la izolaționism, dar nu ne oprește nimeni să facem o legislație care să permită românilor să stabilească ce se întâmplă în România. Un minim necesar este un drept de preempțiune pentru cei care reprezintă statul sau comunitatea, iar, dacă nici statul, nici comunitatea nu au interes într-o anumită parcelă care se vinde, atunci, sigur, putem să ne gândim cum mergem mai departe, dar nu cred că se poate merge la infinit așa, că ne trezim că ne uităm la pământ și ne întrebăm al cui o fi, că al nostru nu mai e. Este clar că printr-o legislație care ne protejează, dar este în același timp și europeană, putem să rezolvăm această chestiune care este foarte sensibilă", a explicat el.

Iohannis a subliniat că agricultura poate deveni un veritabil motor de creștere economică, precizând că, potrivit cifrelor, România a avut un an agricol bun.

"România are un potențial agricol imens și ar trebui să fim cu toții interesați de soarta agriculturii, de perspectivele de dezvoltare a acesteia. (...) Tocmai am vizitat o parte a Târgului INDAGRA și pot să vă spun că există semne bune pentru agricultura noastră, care poate să devină un veritabil motor de creștere economică, atât prin performanță, cât și prin competitivitate", a spus Iohannis, la dezbaterea "Președintele României în dialog cu agricultorii", organizată în cadrul târgului, scrie Agepres.

Șeful statului a precizat că pentru un parcurs sustenabil agricultura are nevoie de investiții, de cercetare aplicată, de mașini și utilaje de ultimă generație, de tehnici și tehnologii moderne. El a adăugat că mulți fermieri au crescut la nivelul de agricultură performantă, precizând că fondurile europene au contribuit și ele la acest rezultat.

În opinia sa, pentru a fi mai competitivă în dinamica pieței actuale, România ar trebui să aibă investiții mai consistente în sectorul procesării: "Nu este suficient doar să producem, adică să avem recolte bune. Este esențial să și creăm, adică să generăm valoare adăugată ridicată. Aceasta înseamnă să avansăm pe lanțul procesării, pentru noi oportunități pe piață și exporturi mai valoroase. Doar așa putem inversa evoluția actuală, cu importuri mari de produse agroalimentare, care au dus deficitul comercial pentru produse agroalimentare la aproape 15% din întregul deficit al României".

El a evidențiat că este important să fie identificate și noi piețe pentru produsele românești atât în interiorul, cât și în afara Uniunii Europene.

Totodată, Klaus Iohannis a subliniat că este momentul ca, prin voință politică, agricultura să devină o prioritate reală.

"Haideți să fim realiști, majoritatea problemelor nu sunt de ieri, de azi și nu privesc doar agricultura. Avem întârzieri, aș spune, aproape istorice, a căror rezolvare nu ne mai permitem să o amânăm sau să o evităm", a punctat șeful statului.