Președintele Klaus Iohannis arată, în sesizările transmise Curții Constituționale, că autoritățile nu au obținut acordul Comisiei Europene pentru ajutoarele de la buget destinate crescătorilor de porci și producătorilor avicoli.

Președintele Klaus Iohannis a sesizat luni Curtea Constituțională a României (CCR) asupra Legii privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, dar și în ceea ce privește Legea de aprobare a Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Cele două legi prevăd acordarea de ajutoare de stat în valoare totală de 359,1 milioane de euro pentru crescătorii de porci și 199,5 milioane de euro pentru crescătorii de păsări într-o perioadă de trei ani, cu scopul de a sprijini activitatea de reproducere a animalelor.

Administrația Prezidențială arată că cele două legi ar încălca prevederile art. 1 alin. (5), ale art. 135, precum și pe cele ale art. 148 alin. (2) și (4) din Constituție.

Astfel sesizările menționează că: „(1) Schema de ajutor de stat prevăzută în prezenta lege se notifică la Comisia Europeană de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale; (2) În situația în care decizia Comisiei Europene de acordare a ajutorului de stat conține prevederi noi sau diferite față de schema notificată, prevederile schemei de ajutor de stat se completează și/sau se modifică în mod corespunzător”.

Președintele Iohannis subliniază că în domeniul ajutorului de stat și al concurenței, Comisia Europeană este singura instituție care decide asupra compatibilității măsurii cu normele Uniunii Europene incidente, iar măsurile nu pot fi puse în aplicare de către statele membre înainte de pronunțarea de către Comisie a unei decizii definitive”.

Simpla notificare a Comisiei Europene cu o schemă de ajutor de stat, așa cum se prevede legea criticată, nu echivalează cu încuviințarea ei de către Comisie, se arată în cele două sesizări.

Șeful statului arată că, din ansamblul normelor europene și interne, rezultă că măsurile ce constituie ajutor de stat pot fi adoptate și acordate numai sub condiția autorizării de către Comisia Europeană.

„Drept urmare, adoptarea unei legi care să acorde ajutor de stat cu nesocotirea acestor norme este de natură să încalce nu numai prevederile art. 148 alin. (2) și (4), dar și pe cele ale art. 1 alin. (5) din Constituție, în componenta sa privind principiul legalității și principiul securității raporturilor juridice”, subliniază Iohannis.

Șeful statului solicită astfel CCR să constate că cele două acte normative sunt neconstituționale în ansamblu.

Guvernul a lansat un program de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție în valoare totală de 359,1 milioane euro. Ajutorul de stat este plătit din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, iar suma aferentă anului 2018 este de 90 milioane euro, urmând ca până la finalul programului, suma să crească anual cu 30%.

Obiectivul schemei de ajutor de stat este sprijinirea crescătorilor de porci pentru activitatea de reproducție, „în vederea îmbunătățirii nivelului de performanță și sustenabilitate al fermelor de reproducție sau de creștere sau îngrășare a suinelor”, potrivit Ministerului Agriculturii.

Programul de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol are un buget de 199,5 milioane euro, asigurat tot de bugetul de stat. În bugetul Ministerului Agriculturii a fost inclusă suma de 50 milioane euro, aferentă anului 2018, urmând ca până la finalul programului, suma să crească anual cu 30% având ca bază anul anterior. 

Obiectivul acestei scheme de ajutor de stat este îmbunătățirea nivelului de performanță și sustenabilitate al fermelor de creștere, de reproducție și a stațiilor, de incubație prin îmbunătățirea producțiilor de carne de pasăre, precum și eficientizarea activității acestui sector.