Fermierii români au devenit subiect pentru propaganda Moscovei împotriva Ucrainei și a Uniunii Europene.

În briefingul de presă pe care l-a susținut miercuri, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a vorbit despre nemulțumirile pe care le au agricultorii români în legătură cu produsele din Ucraina și spune că „deloc surprinzător”, guvernul român nu a luat nicio măsură care să le protejeze interesele, întrucât „preferă să nu contrazică Bruxelles-ul”, care este hotărât să ajute regimul de la Kiev, scrie News.ro.

Pe ordinea de zi a briefingului său de presă, Maria Zaharova a inclus tema „furnizării în România de alimente ucrainene care nu respectă standardele UE”. Deși Moscova critică adesea Uniunea Europeană și valorile ei, fiind deranjată de apropierea fostelor sale republici sovietice, cum este Moldova, de blocul comunitar, Zaharova este preocupată de produsele ucrainene „care nu îndeplinesc standardele de calitate impuse de Uniunea Europeană”. Astfel, ea a simțit nevoia să vorbească despre „informațiile apărute periodic în mass-media referitoare la produsele alimentare ucrainene livrate în România” care nu îndeplinesc aceste standarde.

„Dorim să precizăm că, datorită poziției sale geografice și a conjuncturii actuale, România a devenit în ultimii ani una dintre destinațiile cheie pentru tranzitul și comercializarea produselor agricole din Ucraina. Acest lucru a dus la saturarea pieței locale cu produse alimentare mai ieftine și adesea de calitate inferioară”, i-a anunțat Zaharova pe jurnaliștii ruși.

„În consecință, în 2023 și la începutul anului 2024 a avut loc în România o serie de proteste fără precedent ale agricultorilor, în timpul cărora funcționarea posturilor vamale a fost blocată în mod repetat cu ajutorul utilajelor agricole. Materiale care expuneau calitatea slabă a cerealelor, porumbului, rapiței etc. provenind din țara vecină au fost publicate cu regularitate pe principalele resurse de informare din România. Liderii asociațiilor locale ale producătorilor agricoli au făcut declarații similare cu privire la această problemă”, a detaliat purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse.

„Cu toate acestea, guvernul român nu a luat nicio măsură clară pentru a proteja interesele agricultorilor săi”, susține Zaharova.

„Acest lucru nu este surprinzător: se știe de mult timp că actualele autorități române preferă să nu contrazică Bruxelles-ul, care este hotărât să ajute regimul de la Kiev în vânzarea produselor ucrainene, și de fapt acționează în detrimentul intereselor naționale”, comentează purtătoarea de cuvânt înainte de a face o predicție sumbră: „Nu există nicio îndoială că această abordare le va juca mai devreme sau mai târziu o festă crudă”, a încheiat ea, fără a detalia.