Ministrul Agriculturii a ajuns într-un magazin, unde a constatat cu suprindere că sunt foarte multe produse poloneze și din alte țări, dar aproape nimic din România.

"Întâmplător am ajuns într-un magazin și am constatat cu suprindere că sunt foarte multe produse poloneze și din alte țări, dar aproape nimic din România ceea ce nu este normal. Îmi propun să discutăm cu rețeaua respectivă. Eu pot să înțeleg că vin anumite produse mai ieftin de alte state, dar știu că sunt și rețele care își propun cu prioritate să folosească produsele din țara unde câștigă multe milioane din comerț și ar fi normal să se îndrepte către acestea", a declarat, duminică, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.

Pe de altă parte, sunt și rețele care s-au îndreptat, chiar înainte de adoptarea "Legii supermarketurilor", pentru că "au înțeles că românii preferă produse românești și atunci este important și pentru producătorii noștri să înțeleagă că trebuie să ofere produse de calitate și la prețuri competitive", a spus Irimescu, potrivit Agerpres.

El a mai spus că o mare parte din consumatorii români au o putere redusă de cumpărare.

"Piața românească este una atipică pentru că nu mulți consumatori își permit să plătească sume mari pe alimente și, totuși, România are produse de calitate. Consider că trebuie să existe această balanță între preț, calitatea produsului și puterea de cumpărare a consumatorului",

 

a adăugat ministrul Agriculturii.

Legea 150/2016 care modifică și completează Legea nr. 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare, promulgată de președintele Klaus Iohannis în iulie, prevede ca supermarketurile și hipermarketurile din România să aibă pe rafturi carne, fructe, ouă, miere, legume, produse lactate și de panificație din producție românească în proporție de cel puțin 51%.

Potrivit legii, noile reguli vor fi aplicate peste șase luni.

La momentul promulgării, comercianții au contestat vehement legea, spunând că, în loc să favorizeze producția autohtonă, va avea efect contrar.

Principalele efecte ale noii legi vor fi, potrivit retailerilor, creșterea prețurilor, dispariția multor producători locali, dar și posibile închideri de magazine sau retrageri a unor rețele.

Asociația Marilor Rețele Comerciale din România (ARMCR) a atras atunci atenția asupra compatibilității acestei legi cu normele europene.

Duminică, ministrul Agriculturii a afirmat că legea are un caracter care permite evitarea unor probleme cu Executivul european.

"Noi am fost semnalați de Comisia Europeană, ne-au fost solicitate clarificări. Există o perioada în care se solicită informații și statul membru transmite răspunsul punct cu punct. Sperăm să nu avem niciun fel de probleme pentru că, în general, legea are un caracter care permite evitarea problemelor legate de concurență.(...) De asemenea, nu putem evita situația în care este adusă marfă din Bulgaria și este considerată produs local, deoarece legea permite producătorilor din zonele limitrofe frontierei, Bulgaria sau Ungaria, să aducă produse în România. Tocmai asta ne permite să evităm probleme de concurență, pentru că nu interzicem să pună produse pe piața românească", a explicat Irimescu.