Agricultura de precizie înseamnă optimizarea resurselor pe un câmp, potrivit nevoilor reale ale recoltelor. Aceasta implică tehnologii (GPS, teledetecție, Internet). Un prim posibil efect: reducerea îngrășămintelor, pesticidelor și a apei utilizate.

Sectorul agricol a intrat în era digitală, într-un efort de a răspunde nevoilor de nutriție în creștere la nivel mondial și pentru a aborda criza asupra degradării mediului. Analiștii susțin că este nevoie de o "revoluție agro-tehnologică".

Creșterea populației lumii a dus la creșterea cererii pentru produsele agricole. Dar, în același timp, capacitățile de aprovizionare sunt în scădere din cauza disponibilității reduse a terenurilor și a schimbărilor climatice.

Analiștii susțin că este nevoie de o "revoluție agro-tehnologică", iar agricultura de precizie începe să se evidențieze drept o soluție bazată pe inovație. 

Agricultura de precizie se bazează pe gestionarea optimizată a resurselor de pe un câmp, în funcție de nevoile reale ale recoltelor. Aceasta implică tehnologii bazate pe date, inclusiv sisteme de poziționare prin satelit, cum ar fi GPS-ul, teledetecția și Internetul, pentru a gestiona recoltele și pentru a reduce utilizarea îngrășămintelor, pesticidelor și a apei. 

Introducerea noilor tehnologii îi ajută pe fermierii să își gestioneze fermele într-un mod sustenabil, ținând cont de "cele mai mici detalii" ale agriculturii de zi cu zi.

Fermierii care practică agricultura de precizie sunt capabili sa utilizeze în cea mai bună măsură resursele chimice (pesticide sau îngrășăminte), contribuind astfel la protecția solului și a apelor subterane, și sporind în același timp eficiența producției. Calitatea produselor este îmbunătățită, iar consumul de energie este redus semnificativ. 

Prin utilizarea de senzori, agricultorii sunt în măsură să identifice ariile specifice ale câpului care au nevoie de un tratament special și să concentreze aplicarea produselor chimice numai în aceste zone, reducând cantitatea de substanțe chimice utilizate și conservând mediului înconjurător. 

Acest lucru este în contrast cu practicile tradiționale în care diverse activități agricole, cum ar fi irigațiile, îngrășămintele, insecticidele și erbicidele se aplică uniform pe întreaga suprafață a câmpului, desconsiderând orice variabilitate. 

Cercetătorii estimează că piața agriculturii de precizie s-a ridicat deja la 2,3 miliarde de euro în 2014 la nivel global. Ei se așteaptă ca aceasta să crească cu o rată anuală de creștere de 12% până în 2020. Piețele mature europene și ale SUA sunt considerate cele mai promițătoare. 

Comisia sprijină e-agricultura 

Într-un raport publicat în luna iulie, Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene a confirmat că agricultura de precizie ar putea juca un rol important în satisfacerea cererii tot mai mari de produse alimentare, asigurând în același timp utilizarea sustenabilă a resurselor naturale și a mediului înconjurător. 

 

În ceea ce privește fermele, intrăm în era "agriculturii de precizie" – valorificând utilizarea tehnologiei și a datelor, pentru a permite agricultorilor să își desfășoare munca mult mai eficient, și mai inteligent

 

 a declarat într-un interviu recent pentru EurActiv, Comisarul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Phil Hogan.

În conformitate cu noua Politică Agricolă Comună pentru perioada 2014-2020, stimulentele financiare, precum și schemele de sprijin există sub Pilonul 2 pentru a promova capacitatea fermierilor de a investi în tehnologiile agricole de precizie, cum ar fi, de exemplu, distribuitoarele de îngrășăminte de precizie. 

Promovarea de înaltă tehnologie (hi-tech) în agricultură nu este cu totul nouă. Acesta a fost deja parte din programul Comisiei anterioare, cu inițiative precum Parteneriatul European pentru Inovare privind "Productivitatea și Sustenabilitatea Agriculturii" (EIP-AGRI).

Astăzi, Comisia promovează agricultura de precizie, în cea mai mare parte, prin intermediul programului său pentru cercetare, Orizont 2020 (Horizon 2020), ce însumează 78 de miliarde de euro. 

Între timp, un focus grup dedicat Agriculturii de Precizie a fost înființat în 2014 în cadrul Parteneriatul European pentru Inovare privind "Productivitatea și Sustenabilitatea Agriculturii" (EIP-AGRI). Jacob van den Borne, un fermier din Olanda ce practică agricultura de precizie, este un membru al focus grupului. El a făcut un videoclip animat în care explică în cuvinte simple cum funcționează agricultura de precizie.  

 

Inaccesibil pentru micii agricultori 

Cu toate acestea, tehnologiile agricole de precizie sunt încă scumpe și inaccesibile pentru majoritatea fermierilor, în special pentru cei mai mici. 

 

Pentru anumite tehnologii, agricultorii mai mari au fost printre primii care au adoptat acele versiuni mai inteligente și mai precise de mașini agricole, în timp ce fermierii mai mici au fost, uneori, mai ezitanți în (sau s-au aflat în imposibilitatea de) a face investițiile necesare

 

a declarat Ulrich Adam, secretar general al Asociației Industriei Europene de Mașini Agricole (European Agricol Machinery Industry Association (CEMA)). 

Dar unele tehnologii precum cea de Sisteme de Navigație Globală prin Satelit (Global Satellite Navigation Systems – GNSS) au fost adoptate rapid de către agricultorii de toate dimensiunile. "Am observat că, pe măsură ce tehnologia se dezvoltă rapid și costurile coboară, pătrunderea lor pe piață este larg răspândită în rândul agricultorilor", a declarat Adam. 

"În Olanda, de exemplu, GNSS este acum bine poziționat pe piață, 65% din fermierii de terenuri arabile utilizând GNSS în culturile lor", a subliniat acesta. Acest lucru echivalează cu o creștere puternică comparativ cu anul 2007, când cifra a fost de 15%. 

UE este un teren fertil 

Întrebat cum ar putea UE să contribuie și mai mult pentru agricultura de precizie în Europa, Ulrich a declarat că aceasta ar trebui să promoveze viitoarele cercetări și dezvoltări ale tehnologiei, precum și să faciliteze asimilarea acesteia într-un mod mai rapid și favorabil de către agricultura europeană. 

"UE trebuie, prin urmare, să încerce să lucreze la o abordare mai coerentă și mai de impact în ceea ce privește agricultura de precizie, una care asigură o mai mare aliniere între politicile respective. Pentru aceasta, diferitele direcții generale din cadrul Comisiei – AGRI, GROW, ENVI, CONNECT, și Centrului Comun de Cercetare (JRC) – ar trebui să aibă o colaborare mai strânsă, de exemplu, ca parte a aceluiași grup de lucru". 

În ceea ce privește potențialul sectorului agriculturii de precizie al UE, acesta a menționat că Europa a avut un teren foarte fertil, după cum arată și varietatea de inovații recente provenite din industria de mașini agricole. 

"Acestea fiind spuse, datorită suprafețelor mari de câmp, SUA a fost de multe ori un punct de intrare mai accesibil pentru anumite tehnologii care intră pe piață dezvoltate pentru agricultura de precizie". 

Pentru a citi articolul integral, puteți accesa: Europe entering the era of ‘precision agriculture’