Satul Ciocănari, Dâmbovița, la 44 km de București și, totuși, departe de oportunitățile capitalei. Nu și când o organizație precum Ateliere fără frontiere sparge barierele dintre rural și urban și conectează lipsurile de la țară cu nevoile orașului.

Ferma socială inițiată de organizația nonguvernamentală Ateliere fără frontiere a obținut certificări bio pentru 80 de soiuri de legume, livrează deja către 100 de clienți din București și llfov, dând de lucru oamenilor locului. Ferma a angajat 12 săteni, dintre cei vulnerabili, fără loc de muncă și fără șanse de a găsi oportunități în zonă.

Inițiativa îi aparține organizației nonguvernamentale Ateliere fără frontiere, cunoscută în special pentru reciclările din domeniul echipamentelor electronice (computere donate în zone defavorizate). Noul proiect, chiar dacă atipic pentru activitățile organizației, pleacă de la misiunea de a topi granițele dintre categorii, pentru a găsi oportunități de ambele părți.

În ferma socială ”bio&co" din Ciocănarii din comuna Niculești, județul Dâmbovița, sătenii produc mai multe categorii de legume: cele obișnuite, tomate, castraveți, ardei, vinete, salată, spanac, dovlecei, ceapă verde, precum și unele mai speciale: rucola, kale, muștar.

”Legumele sunt cultivate la Ciocănari de oameni vulnerabili din sat, care, înainte de a face parte din acest proiect, trăiau la limita sărăciei din lipsa unui loc de muncă. Am creat această fermă pentru a le oferi un trai mai bun și pentru a cultiva totul așa cum se făcea pe vremuri - natural. Toate sunt distribuite local, în fiecare miercuri, sub formă de abonament”, spune Andreea Despa, șef echipă ferma bio&co (foto).

Ferma este dispusă pe cinci hectare agricole certificate ecologic, dintre care 4.000 de metri pătrați de solarii (pentru o producție 52 de săptămâni pe an) și a obținut certificarea ecologică pentru cele 80 de soiuri de legume cultivate.

Săptămânal, producția obținută este distribuită către 100 de clienți din București și Ilfov, iar fiecare coș – comandat în baza unui abonament - are între patru și șase varietăți de legume.

Pentru a încuraja consumul, prețurile variază în funcție de felul de legume pentru care optează clienții și de cantitate, de la 55 de lei până la 85 de lei pentru un coș ”Bio&co”.

Livrările se fac la sediile companiilor care au mai mulți angajați abonați,  precum și în 14 puncte de livrare aflate în centru și în mai multe cartiere din Capitală care se găsesc pe site-ul fermei.

”Ne dorim ca, în majoritatea timpului, clienții să ridice produsele de la anumite puncte de colectare, pentru a reduce amprenta de carbon. Producția și distribuția locală a alimentelor după principiul farm to fork scade impactul de mediu prin reducerea amprentei de carbon și asigură prospețimea legumelor, fără a fi nevoie de ambalaje de plastic și implicarea unui lanț de distribuție”, spune Damien Thiery, directorul general al Asociației Ateliere Fără Frontiere (foto).

Fermele agricole sociale pot fi o soluție pentru obiectivele strategice ale agriculturii românești și europene, precum și pentru cele care vizează dezvoltarea durabilă și cea incluzivă a zonelor rurale, generând locuri de muncă, agricultură durabilă și creștere economică în mediul rural, dar și o alimentație sănătoasă pentru consumatori.

Legumele certificate ecologic sunt din ce în ce mai apreciate și căutate pe piața locală, în contextul în care certificarea oferă o garanție pentru sănătatea consumatorului.

La nivel european, 25% din terenurile agricole ar urma să producă organic, în următorii nouă ani.

”Unul dintre scopurile fermei bio&co este educarea și sensibilizarea consumatorului pentru a crea un echilibru între cantitatea pe care o consumă și cea pe care o cumpară. În timp, dacă se evită risipa alimentară, costul pentru alimente poate fi redus și investit în legume de calitate. Noi ne dorim foarte mult să producem atât cât este necesar pentru a evita risipa alimentară”, adaugă Lorita Constantinescu, Director de Dezvoltare (foto).

În strânsă legătură cu această ferma socială mai activează un proiect pilot, o fermă pedagogică pe tema alimentației sănătoase, biodiversității, protecției mediului și descoperire senzorială pentru copii.

Asociația Ateliere Fără Frontiere se află în legătură cu fermierii care doresc să dezvolte proiecte în agricultura ecologică în speranța că, în următorii ani, astfel de ferme certificate ecologic să se dezvolte la nivel național și, astfel, numărul consumatorilor să crească.