Un așa-numit „hard Brexit” ar fi „dezastruos” pentru producătorii de alimente și băuturi din Marea Britanie și ieșirea Regatului Unit din UE fără un acord „trebuie evitată cu orice preț”, potrivit unui raport al parlamentarilor britanici.

Un raport al Comisiei pentru afaceri, energie și strategie industrială a Parlamentului britanic, publicat duminică, susține că succesul industriei alimentare a fost extrem de dependent de participarea la piața unică și uniunea vamală, scrie EurActiv.com.

Rachel Reeves, deputat din partea Partidului Laburist și președinte al Comisiei, spune că miniștrii ar trebui să asigure „o aliniere permanentă a condițiilor de reglementare, standardelor și regulilor comerciale cu UE”.

În această săptămână, parlamentarii vor dezbate și vota, din nou, asupra propunerii ca Marea Britanie să părăsească Uniunea Vamală, după ce Camera Lorzilor a votat săptămâna trecută în favoarea introducerii unui amendament privind apartenența la Uniunea Vamală a UE în legea privind ieșirea din Uniunea Europeană.

Guvernul britanic a dat în ultima vreme unele semnale că ar putea renunța la intenția de a părăsi Uniunea Vamală, dar o serie de conservatori cu puternice viziuni pro-Brexit au avertizat că Theresa May ar putea avea probleme în partid dacă își schimbă poziția în acest domeniu. Alți parlamentari, printre care și unii conservatori, dar mai ales laburiștii, se opun părăsirii zonei de liber schimb a UE.

Raportul comisiei parlamentare arată că cei mai mulți reprezentanți ai industriei alimentare din Marea Britanie susțin menținerea statului de membru al Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA), care reglementează acest sector, și după Brexit.

Producția de alimente și băuturi contribuie aproape 29 de miliarde de lire sterline (33 miliarde de euro) la economia britanică și angajează sute de mii de oameni. De fapt, aproape un sfert din angajații industriei provin din alte state membre ale Zonei Economice Europene (care cuprinde toate statele UE, plus Islanda, Norvegia și Liechtenstein.

Cea mai mare parte a companiilor ce produc alimente și băuturi vor să respecte regulile UE, arată raportul. De fapt, deputații britanici consideră că regulile europene privind indicațiile geografice, standardele înalte de calitate și etichetarea armonizată ar trebui păstrate.

De altfel, chiar companii importante din domeniu, precum Diageo sau Ferrero, au avertizat că și unele bariere netarifare - întârzierile de la frontieră sau birocrația crescută - ar avea un impact asupra competitivității industriei britanice.