De reținut: PSD vrea să înlocuiască impozitul pe profit cu impozitarea cifrei de afaceri, conforma programului nou de guvernare.

„Asemenea practici trebuie să înceteze! Sper ca autorităţile abilitate să facă lumină. Şi nu este singurul domeniu în care avem astfel de anomalii...”, a scris sâmbătă Dragnea pe pagina sa de Facebook, notează Agerpres.

El a distribuit un articol publicat luna trecută de Ziarul Financiar cu titlul „O statistică stupefiantă. România este raiul fiscal al marilor traderi de cereale, care raportează pierderi an de an. Şapte ani de pierderi din zece ar trebui să atragă atenţia Fiscului”.

Guvernul învestit în această săptămână de Parlament își propune ca, din 2018, să înlocuiască impozitul pe profit cu un impozit pe cifra de afaceri, în mai multe trepte, o măsură aspru criticată de mediul de afaceri.

Un asemenea impozit ar avantaja companiile cu marje mari de profit, în timp ce firmele care înregistrează venituri considerabile, dar profituri mici - supermarketuri, firme de distribuție etc - sau chiar pierderi vor fi afectate.

Piaţa comerţului cu cereale este dominată de companii cu acţionariat străin (ADM Trading, Ameropa, Cargill, Monsanto, Glencore etc), dar sunt și câteva firme cu capital autohton precum Brisegroup, Cerelacom Dolj sau Rodbun, potrivit articolului din Ziarul Financiar.