Ministerul Agriculturii a publicat în transparență decizonală proiectul de HG pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare.

Actul vizează amendarea cadrului juridic în domeniul risipei alimentare prin introducerea caracterului obligatoriu pentru toți operatorii din sectorul agroalimentar de a întreprinde măsuri de prevenire a risipei alimentare în vederea îndeplinirii obiectivelor de dezvoltare durabilă asumate, la nivel european și internațional, de către România.

Proiectul de act normativ are în vedere următoarele aspecte:

- sporirea gradului de conștientizare și responsabilizare a operatorilor economici asupra necesității de a se implica în lupta împotriva risipei alimentare;

- creșterea cantității de alimente ce fac obiectul donării;

- elaborarea Strategiei naționale pentru prevenirea și reducerea risipei alimentare;

- asigurarea unei gestionări și monitorizări eficiente a măsurilor de prevenire și reducere a risipei alimentare, prin crearea Platformei naționale pentru prevenirea și reducerea risipei alimentare.

Odată cu intrarea în vigoare a normelor metodologice de aplicare a Legii 217/2016, operatorii economici vor avea următoarele obligații:

- să implementeze cel puțin două măsuri/ acțiuni de prevenire a risipei alimentare, înainte de a dispune neutralizarea deșeurilor alimentare generate;

- să încarce, până la data de 31 martie pentru perioada cuprinsă în intervalul 1 ianuarie-31 decembrie a anului precedent, în Platforma națională pentru prevenirea și reducerea risipei alimentare, planurile anuale de diminuare a risipei alimentare;

- să încarce, până la data de 31 martie pentru perioada cuprinsă în intervalul 1 ianuarie-31 decembrie a anului precedent, în Platforma națională pentru prevenirea și reducerea risipei alimentare, rapoartele anuale privind cantitatea alimentelor care au făcut obiectul transferului cu titlu gratuit, atât agenții economici recunoscuți ca receptori, cât și agenții economici donatori.

+++

Președintele Klaus Iohannis a promulgat pe 15 martie legea pentru stoparea risipei alimentare, adoptată de Camera Deputaților pe 20 februarie.

Proiectul de lege, inițiat de USR, vine în contextul în care studiile arată că între 30% și 50% din mâncarea pe care românii o cumpără este aruncată la gunoi în fiecare lună.

Prin această lege, consumatorii vor putea beneficia de prețuri reduse la alimente înainte de data expirării și va fi simplificată procedura prin care ONG-urile pot să primească alimente care nu au grad mare de perisabilitate.

În România se pierd anual 2,55 milioane de tone de alimente care ar putea ajunge, de exemplu, la miile de copii care încă se culcă, zilnic, flămânzi. Lupta împotriva risipei alimentare face ca alimente care, altfel, ar ajunge la groapa de gunoi să devină resurse. Legea a fost elaborată încă de la bun început de un grup transpartinic de lucru, tocmai pentru ca acest proiect să devină realitate, și iată că, după doi ani de negocieri, avem un vot final favorabil”, a declarat deputata USR Diana Buzoianu, coinițiatoare a proiectului. 

Ce măsuri va aduce noua lege:

- mai puțină birocrație: va fi simplificată procedura prin care ONG-urile pot să primească alimente atunci când acestea nu au un grad mare de perisabilitate;

- va exista o platformă națională de raportare a datelor cu privire la risipa alimentară de la operatori, creată și gestionată de către Ministerul Agriculturii;

- magazinele, restaurantele, cantinele, autoritățile care gestionează și ele alimente vor fi obligate să aplice cel puțin două măsuri dintre cele enumerate de lege înainte să arunce alimentele la gunoi. Printre măsurile care pot fi implementate de operatorii economici sau autorități se numără: 

- reducerea prețului la alimente înainte de data expirării;

- donarea alimentelor;

- transferul alimentelor pentru a putea fi refolosite pentru mâncarea animalelor;

- folosirea alimentelor la compost.

România, țară în care deși câștigul mediu este unul mult mai mic decât în Vestul Europei, cantitățile de mâncare pe care le aruncăm sunt mult mai mari. Noua lege înseamnă o mână de ajutor și pentru antreprenori, pentru că presupune mai puțină birocrație, susține USR.

Unul dintre obiectivele legii este respectarea țintelor asumate de România la nivel internațional: înjumătățirea pe cap de locuitor a risipei alimentare până în anul 2030.