Aproximativ 2,7 milioane de tone de cereale ucrainene au tranzitat România până acum, a transmis ministrul de externe Bogdan Aurescu omologilor săi din UE reuniți la Bruxelles.

Ministrul Bogdan Aurescu a participat luni la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE - Consiliul Afaceri Externe (CAE), context în care a declarat că, potrivit datelor disponibile, aproximativ 2,7 milioane de tone de cereale ucrainene au tranzitat România până acum, reprezentând aproximativ o jumătate din totalul cantității de cereale exportate de Ucraina.

Agenda reuniunii de la Bruxelles a inclus discuții aprofundate privind agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, relațiile UE cu America Latină și Caraibi și diplomația digitală a UE. Alte subiecte de pe ordinea de zi au fost relațiile UE cu Liga Statelor Arabe, combaterea interferențelor și manipulării informațiilor de către terți.

Oficialii europeni au avut un schimb de opinii, prin videoconferință, cu ministrul afacerilor externe din Ucraina, Dmytro Kuleba, fiind prima discuție cu acesta după reuniunea Consiliului European din 23-24 iunie, când s-a decis acordarea statutului de candidat la UE acestei țări.

Bogdan Aurescu a salutat participarea ministrului ucrainean al afacerilor externe la reuniunea CAE și a reiterat sprijinul României pentru aderarea Ucrainei la UE. Ministrul român de externe a încurajat Ucraina să continue pe calea reformelor în domeniile incluse în Opinia Comisiei Europene din 17 iunie, dar a evidențiat contextul dificil în care acestea trebuie realizate, ca urmare a agresiunii Rusiei, fiind necesar sprijinul UE și al statelor membre în acest sens, precum și continuarea susținerii ferme a UE și a statelor membre pentru Ucraina pe toate palierele, financiar, umanitar, militar și economic.

De asemenea, Aurescu a exprimat sprijinul pentru consolidarea regimului de sancțiuni la adresa Rusiei, precum și cu privire la sprijinirea Ucrainei de către UE, inclusiv prin alocarea unei noi tranșe financiare prin Facilitatea Europeană pentru Pace (EPF).

Cu referire la punctul de pe agendă privind interferențele și manipularea informațiilor de către terți, Bogdan Aurescu a subliniat relevanța contracarării narativelor ruse care sunt propagate intenționat sau nu în statele membre, de exemplu cele care contestă sau nu înțeleg necesitatea sprijinirii Ucrainei în războiul cu Rusia. Ministrul a reiterat, cu fermitate, faptul că este în interesul strategic al tuturor statelor membre susținerea Ucrainei, în caz de eșec al acesteia, securitatea statelor vecine, cum este și România, a cetățenilor acestora, dar și securitatea europeană și euroatlantică în ansamblu fiind amenințate și afectate.

Totodată, ministrul Aurescu a pledat pentru intensificarea sprijinului UE pentru Republica Moldova, statele din Caucazul de Sud și Asia Centrală, regiuni deosebit de vulnerabile la acțiunile Federației Ruse.

De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu a prezentat rezultatele celei de-a doua ediții a Conferinței ministeriale a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, pe care a găzduit-o la București, la 15 iulie, și pe care a coprezidat-o alături de ministrul afacerilor externe al Republicii Federale Germania, Annalena Baerbock, și de ministrul de stat pentru dezvoltare, francofonie și parteneriate internaționale al Franței, Chrysoula Zacharopoulou.

Oficialul român a evidențiat rezultatele substanțiale, foarte bune, ale reuniunii, care a reușit să strângă asistență financiară în valoare de 615 milioane de euro, din care peste 432 milioane de euro granturi. Aurescu evidențiat că reuniunea desfășurată la București s-a concentrat pe modalitățile de sprijin concret al efortului de reformă al Republicii Moldova, inclusiv din perspectiva atingerii obiectivelor fixate de Opinia Comisiei Europene din 17 iunie și a încurajat statele membre UE să continue să ofere asistență directă Republicii Moldova în această perioadă dificilă.