Mai multe ONG-uri inițiază măsuri legale împotriva Comisiei pentru reautorizarea glifosatului

Șase ONG-uri europene și cinci din Franța au anunțat joi că au depus două cereri separate către CE pentru o „evaluare internă”, primul pas al unei contestații juridice, cu privire la recenta reaprobare a controversatului erbicid glifosat.
Pe lângă solicitările de revizuire internă, ONG-urile franceze cer și anularea reaprobării deciziei privind glifosatul. Comisia Europeană trebuie să răspundă până la sfârșitul lunii iunie, după care ONG-urile pot iniția acțiuni în instanță, relatează Euractiv.
În decembrie 2023, Comisia a reînnoit pentru încă 10 ani licența pentru controversatul erbicid, după ce statele membre UE nu au reușit să atingă o majoritate pro sau împotriva reautorizării.
Pesticide Action Network, împreună cu avocații ClientEarth și alte organizații spun că cele două organisme UE care oferă consiliere științifică pentru decizie – Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) și Agenția Europeană pentru Produse Chimice (ECHA) – „nu au acordat suficientă atenție științei”, au spus ONG-urile într-un comunicat de presă.
Comisia, se mai spune în comunicat, „a acționat împotriva legislației UE privind aprobarea pesticidelor și a principiului precauției, aprobând din nou glifosatul, în ciuda dovezilor că substanța poate dăuna oamenilor, animalelor și mediului”.
ONG-urile acuză ECHA că „nu a reușit să demonstreze că glifosatul nu este genotoxic”, în timp ce „studiile non-industriale bazate pe cele mai sensibile teste arată că erbicidul este de fapt genotoxic”.
ECHA cu sediul în Helsinki a răspuns într-un e-mail către Euractiv că „toate dovezile disponibile au fost examinate cu atenție pentru a ajunge la concluzia că glifosatul nu este cancerigen sau genotoxic” și „nicio concluzie importantă nu a fost respinsă”.
La rândul său, EFSA a subliniat într-un e-mail că „evaluarea riscurilor și evaluarea inter pares pentru glifosat a fost cea mai cuprinzătoare și transparentă evaluare a unui pesticid pe care EFSA și statele membre UE au efectuat-o vreodată, iar EFSA își susține ferm concluziile sale”.
Comisia „va răspunde cererii de revizuire internă în conformitate cu cerințele sale legale și va analiza în detaliu afirmațiile”, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei, Stefan de Keersmaecker pentru Euractiv.
El a amintit că avizul științific privind glifosatul „este rezultatul unui proces amănunțit care a început în decembrie 2019 cu munca unui grup de state membre – Franța, Ungaria, Olanda și Suedia – desemnate state membre raportoare”.
„De asemenea, au fost luate în considerare toate informațiile disponibile, atât studiile obligatorii de reglementare cerute de legislația UE, cât și o uriașă literatură științifică publicată”, a concluzionat de Keersmaecker.
Inițiativa franceză
În Franța, acțiunea în justiție este condusă de rețeaua de ONG-uri Secret Toxique, împreună cu alte asociații naționale, precum organizația fermierilor Confédération Paysanne.
„Prin contestarea legalității reaprobării glifosatului, dorim să consacrăm în jurisprudența europeană că nicio substanță activă pesticidă nu poate fi aprobată fără evaluări reale ale toxicității pe termen lung a formulei reprezentative”, a spus Secret Toxique într-un comunicat de presă.
Organizațiile solicită, de asemenea, anularea reaprobării glifosatului.
Procedura
Comisia are la dispoziție 16 săptămâni pentru a răspunde, care poate fi extins la 22 de săptămâni. Apoi, ONG-urile au la dispoziție două luni și 10 zile pentru a contesta răspunsul în fața Curții Europene de Justiție.
„Dacă Comisia nu își revocă autorizația pentru glifosat, ONG-urile vor proceda la acțiune în instanță”, au confirmat reclamanții.
Anaïs Berthier, avocat senior și șef al ClientEarth Brussels, a declarat pentru Euractiv că „este foarte dificil să evaluezi cât timp va dura. De obicei, procedura durează aproximativ un an, un an și jumătate în instanța generală a UE”.
Apoi „mai durează cel puțin încă un an” în cazul în care Comisia pierde cazul și face recurs, așa cum „se întâmplă în general”.
Comentarii