În urma unor controale inițiate de MADR au fost depistate în depozitele unor distribuitori din județele Buzău, Galați și Neamț unele loturi provenite din Bulgaria, care s-au dovedit a fi falsuri.

Probele analizate de către Laboratorul de Spectrometrie de Masă, Cromatografie și Fizica Ionilor din cadrul Institutului Național  de Cercetare - Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice și Moleculare Cluj Napoca au confirmat prezența apei exogene și a alcoolului de altă origine decât cel provenit din fermentația mustului de struguri (vin pichet) ceea ce reprezintă elementele infracțiunii de falsificare a vinurilor, conform Legii viei și vinului 164/2015, anunță Ministerul Agriculturii.

În urma acestor neconformități depistate, s-au aplicat mai multe măsuri: 

  • retragerea de la comercializare a unei cantități de 29 174 l vin falsificat
  • sancțiuni contravenționale în valoare de 80 000 lei
  • sesizarea Agenției Naționale de Administrare Fiscală, în vederea aplicării legislației fiscale
  • sesizarea IGPR – Direcția de Investigare a Criminalității Economice, în vederea efectuării  cercetărilor de specialitate.

În baza protocolului de cooperare și a Planului  comun  de acțiune între MADR și ANAF pentru verificarea legalității desfășurării activităților de producție și comercializare în domeniile produselor viticole, se monitorizează toate loturile de vin de masă provenite din Bulgaria.

Disclaimer secțiune