Europarlamentarul Victor Negrescu a solicitat, în plenul Parlamentului European, Comisiei Europene crearea unui mecanism european de tranzit pentru grânele ucrainene, de la producător la consumatorul final din țările în curs de dezvoltare.

Totodată s-ar reduce presiunea pe statele membre aflate în prima linie, așa cum este România. 

"Grânele din Ucraina sunt esențiale pentru satisfacerea nevoilor la nivel global, menținerea prețurilor la cote acceptabile și pentru economia Ucrainei. Nu putem, însă, pune toată presiunea doar pe statele aflate în prima linie. În cazul României, stat care depune eforturi considerabile și asigură tranzitul a peste jumătate din grânele ucrainene, se va dubla, prin eforturile Guvernului, capacitatea de export prin porturile sale. Este însă nevoie de mecanisme comune europene pentru implementarea acestui proces" a declarat marți seara Victor Negrescu, în cadrul unei dezbateri privind cerealele ucrainene.

Negrescu a evidențiat faptul că un astfel de mecanism ar asigura o supraveghere mai bună a transportului și ar putea fi, astfel, evitată specula cu produse agricole. 

"Grânele trebuie să ajungă acolo unde este nevoie de ele, nu să fie oprite pe drum de traderi lacomi. Uniunea Europeană trebuie să fie implicată și să finanțeze monitorizarea produselor, transportul, calitatea grânelor, operațiunile comerciale și de export în integralitate, oferind în același timp statelor din prima linie finanțare pentru activitățile de transport și sprijinirea fermierilor locali. Avem nevoie de solidaritate din partea Europei cu țările frontaliere!" a concluzionat vicepreședintele PES și PSD Victor Negrescu. 

Interdicția pentru importurile de cereale din Ucraina expiră pe 15 septembrie, iar Comisia Europeană nu ar intenționa să o prelungească. 

Polonia susține că va aplica în continuare restricțiile, indiferent de decizia Comisiei.

Și România dorește o extindere.

Măsurile restrictive privind importurile de produse agricole din Ucraina au avut un efect pozitiv asupra pieței cerealelor din România, iar decizia Comisiei Europene ar trebui să fie de prelungire a acestor restricții, cel puțin până la finalul anului 2023, pentru a nu afecta competitivitatea fermierilor, a transmis marți ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, în cadrul unei întâlniri cu omologul său din Ungaria, Istvan Nagy.

EURACTIV Bulgaria relatează că Sofia nu mai susține prelungirea interdicției. Cele trei partide care susțin guvernul au propus Adunării Naționale să nu mai susțină interdicția, demersul având la bază solidaritatea Bulgariei cu Ucraina și asigurarea securității alimentare globale.

Comitetul economic al Parlamentului bulgar a votat propunerea, ultimul pas fiind aprobarea în plen. 

Agricultorii români cer prelungirea interdicției de import pentru cerealele din Ucraina, după 15 septembrie, în caz contrar amenință că vor bloca Portul Constanța și vămile.

”Având în vedere că România, împreună cu Polonia, Ungaria, Bulgaria și Slovacia, au făcut compromisuri extraordinare pentru a se evita «amenințările la adresa securității alimentare a lumii» și totodată pentru a oferi sprijin fermierilor ucraineni, aflați în momente atât de grele din cauza războiului, prin facilitarea exporturile agricole ale Ucrainei, România a avut doar de pierdut, deoarece 95% din produsele agricole ieșite din Ucraina au rămas în U.E. creând grave perturbări ale pieței”, se arată într-un comunicat de presă citat de News.ro.