Memorandumul privind reluarea exporturilor și tranzitului de carne și animale vii în Turcia, aprobat
Guvernul a aprobat joi un Memorandum prin care acordul convenit zilele trecute la Ankara de premierul Marcel Ciolacu și președintele Recep Erdogan privind reluarea exporturilor și tranzitului de carne și animale vii în Turcia intră în vigoare.
"Aprobăm Memorandumul prin care organizăm regim de urgență reluare exporturilor și tranzitului de carne și animale vii în Turcia. Este una dintre cele mai importante decizii economice luate în cadrul vizitei oficiale de zilele trecute, în discuția cu președintele Erdogan. Măsura aduce beneficii consistente crescătorilor noștri de animale, practic le redeschidem accesul pe o piață uriașă", a spus Ciolacu la începutul ședinței de Guvern.
Reamintim că marți, premierul Marcel Ciolacu a anunțat, de la Ankara, că se reiau exporturilor și tranzitului cu carne și animale vii în Turcia.
"O decizie foarte importantă de mare impact pentru fermierii români se referă la reluarea exporturilor și tranzitului cu carne și animale vii în Turcia. Este o oportunitate uriașă pentru producătorii români de a avea acces la o piață imensă, dar în același timp vor putea stabili rute comerciale solide și cu alte zone de interes din regiune și Orientul Mijlociu", a spus Marcel Ciolacu într-o declarație comună cu președintele turc Recep Tayyip Erdoğan.
+++
Exportul și tranzitul cu ovine și caprine vii din România în Turcia au fost suspendate din anul 2018 de către autoritățile veterinare din Turcia, pe motivul evoluției în România a unei boli ce afectează ovinele și caprinelor (scrapia). Pentru această boală, conform Codului WOAH al animalelor terestre, nu sunt impuse restricții de mișcare a animalelor decât din exploatațiilor confirmate cu scrapie, Republica Turcia impunând restricții României atât pentru export, cât și la tranzit cu animale vii și carne de la acestea, se arată în Memorandum.
Ulterior participării în cadrul celei de-a 27-a sesiuni a Comisiei Mixte Interguvernamentale de Colaborare Economică și Tehnică România – Republica Turcia (JEC), care a avut loc în Istanbul în luna martie a anului 2022, ANSVSA a obținut organizarea unei vizite tehnice în România a specialiștilor din Turcia la începutul lunii august, anul 2023. În urma acestei vizite, desi reacția din partea experților turci care au realizat vizita a una pozitivă, în lipsa unui răspuns oficial, exporturile României de ovine și caprine, respectiv tranzitul au rămas blocate.
În acest sens, ANSVSA a transmis autorităților veterinare din Turcia:
harta cu regiunile oficial libere de Scrapie, în conformitate cu Raportul semestrial privind notificarea bolilor, infecțiilor și infestărilor, publicat de către Organizația Mondială a Sănătății Animale (WOAH), cu următoarele 12 județe: BV, CL, CV, DJ, GJ, HR, PH, MM, OT, TL, VL și MH;
lista medicilor veterinari oficiali autorizați să elibereze certificate de sănătate veterinară, desemnați exclusiv pentru aceste regiuni, cu specimenul de semnătură și ștampilă;
lista unităților de ovine și centrelor de colectare situate în regiunile indemne de Scrapie, care nu sunt supuse niciunei restricții de import; lista conține denumirea unității comerciale, adresa, numărul avizului sanitar veterinar, codul unic al unității în Baza Națională de Date;
accesul la Baza Națională de Date, cu drept de vizualizare și verificare a istoricului ovinelor care vor face obiectul exportului către Republica Turcă.
Turcia reprezintă unul dintre cei mai importanți parteneri comerciali ai României.
Comentarii