Reprezentanții Ministerului Agriculturii au discutat cu asociația producătorilor de carne de porc și cu patronatul crescătorilor de păsări detaliile schemelor de ajutor de stat destinate creșterii animalelor.

Guvernul a lansat un program de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție în valoare totală de 359,1 milioane euro. Ajutorul de stat este plătit din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, iar suma aferentă anului 2018 este de 90 milioane euro, urmând ca până la finalul programului, suma să crească anual cu 30%.

Obiectivul schemei de ajutor de stat este sprijinirea crescătorilor de porci pentru activitatea de reproducție, „în vederea îmbunătățirii nivelului de performanță și sustenabilitate al fermelor de reproducție sau de creștere sau îngrășare a suinelor”, spune Ministerul Agriculturii.

Programul de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol are un buget de 199,5 milioane euro, asigurat tot de bugetul de stat. În bugetul Ministerului Agriculturii a fost inclusă suma de 50 milioane euro, aferentă anului 2018, urmând ca până la finalul programului, suma să crească anual cu 30% având ca bază anul anterior. 

Obiectivul acestei scheme de ajutor de stat este îmbunătățirea nivelului de performanță și sustenabilitate al fermelor de creștere, de reproducție și a stațiilor, de incubație prin îmbunătățirea producțiilor de carne de pasăre, precum și eficientizarea activității acestui sector.

Carnea de porc este principalul produs agro-alimentar pe care îl importă România. Potrivit datelor Eurostat, citate de Ziarul Financiar, România a importat carne de porc în valoare de 475 milioane de euro și a exportat de de numai 56 milioane de euro. De altfel, chiar ministrul agriculturii, Petre Daea, a spus că aproximativ 45% din carnea de porc consumată în România provine din import, justificând astfel nevoia unui program de sprijin al crescătorilor de suine.