Ministerul Agriculturii alocă 140 de milioane de euro în 2018 pentru crescătorii de porci și păsări
Reprezentanții Ministerului Agriculturii au discutat cu asociația producătorilor de carne de porc și cu patronatul crescătorilor de păsări detaliile schemelor de ajutor de stat destinate creșterii animalelor.
Guvernul a lansat un program de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție în valoare totală de 359,1 milioane euro. Ajutorul de stat este plătit din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, iar suma aferentă anului 2018 este de 90 milioane euro, urmând ca până la finalul programului, suma să crească anual cu 30%.
Obiectivul schemei de ajutor de stat este sprijinirea crescătorilor de porci pentru activitatea de reproducție, „în vederea îmbunătățirii nivelului de performanță și sustenabilitate al fermelor de reproducție sau de creștere sau îngrășare a suinelor”, spune Ministerul Agriculturii.
Programul de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol are un buget de 199,5 milioane euro, asigurat tot de bugetul de stat. În bugetul Ministerului Agriculturii a fost inclusă suma de 50 milioane euro, aferentă anului 2018, urmând ca până la finalul programului, suma să crească anual cu 30% având ca bază anul anterior.
Obiectivul acestei scheme de ajutor de stat este îmbunătățirea nivelului de performanță și sustenabilitate al fermelor de creștere, de reproducție și a stațiilor, de incubație prin îmbunătățirea producțiilor de carne de pasăre, precum și eficientizarea activității acestui sector.
Carnea de porc este principalul produs agro-alimentar pe care îl importă România. Potrivit datelor Eurostat, citate de Ziarul Financiar, România a importat carne de porc în valoare de 475 milioane de euro și a exportat de de numai 56 milioane de euro. De altfel, chiar ministrul agriculturii, Petre Daea, a spus că aproximativ 45% din carnea de porc consumată în România provine din import, justificând astfel nevoia unui program de sprijin al crescătorilor de suine.
Programul de susținere a crescătorilor de suine
Valoarea totală a ajutorului de stat este de 359,1 milioane euro și se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, după cum urmează: în bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale se cuprinde suma de 90 milioane euro, aferentă anului 2018, urmând ca până la finalul programului, suma să crească anual cu 30% având ca bază anul anterior.
Categoriile de ferme care se pot înființa în baza Programului sunt următoarele:
a) ferme de reproducție cu capacitate de minimum 400 locuri care își pot mări capacitatea de cazare până la 1500 locuri;
b) ferme de reproducție cu capacitate de cazare de minimum 1.200 de locuri până la maxim 3.000 de locuri; dimensiunea acestor ferme se va calcula în funcție de numărul de locuri de cazare pentru porc gras deținute in momentul depunerii cererii pentru înscrierea în Programul de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție.
Ajutorul de stat se acordă o singură dată pentru un loc de cazare dezvoltat prin Program, în funcție de spațiile de cazare deținute și folosite la calculul dimensiunii fermei de reproducție.
Beneficiarii Programului nu pot accesa simultan alt ajutor de stat, ajutor de minimis și nu pot accesa sprijin prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020, pentru aceleași măsuri reglementate de prezenta lege.
Beneficiarii trebuie să dețină suprafața de teren necesară investițiilor realizate în baza schemei de susținere.
În termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a legii, normele metodologice de aplicare se aproba prin ordin al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale. Schema de ajutor de stat se notifică la Comisia Europeană de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
Programul de susținere a sectorului avicol
Valoarea totală a ajutorului de stat este de 199,5 milioane euro și se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, după cum urmează: în bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale se cuprinde suma de 50 milioane euro, aferentă anului 2018, urmând ca până la finalul programului, suma să crească anual cu 30% având ca bază anul anterior.
Categoriile de ferme care se pot înființa în baza Programului sunt următoarele:
a) reproducție:
- tineret 36.000 locuri de cazare/producție;
- adulte 60.000 locuri de cazare/producție;
b) incubație: 1.765.000 locuri;
c) creștere:
- găini ouă consum 200.000 locuri de cazare/producție;
- pui de găină pentru carne 350.000 locuri de cazare/producție;
- pui de curcă pentru carne 150.000 locuri de cazare/producție.
Ajutorul de stat se acordă o singură data pentru investițiile aferente capacităților de producție dezvoltate prin Programul de susținere pentru activitatea de reproducție, de incubație și de creștere în sectorul avicol.Beneficiarii Programului nu pot accesa simultan alt ajutor de stat, ajutor de minimis și nu pot accesa sprijin prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020, pentru aceleași măsuri reglementate de prezenta lege.
În termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a legii, normele metodologice de aplicare se aproba prin ordin al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale. Schema de ajutor de stat se notifică la Comisia Europeană de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
Comentarii