Peste 1,5 milioane de copii vor primi lunar, începând din acest an, un borcan cu miere polifloră din producție românească,

Fondurile alocate pentru derularea acestui program, 16,8 milioane de lei, sunt prevăzute în bugetul Ministerului Agriculturii, a declarat vineri, la Târgul Național al Mierii, Daniel Botănoiu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

„Până acum am avut o Lege, 509/2006 (privind acordarea de miere de albine în școli și grădinițe n.r), pentru distribuirea mierii în școală, dar care nu a funcționat. Anul acesta însă vrem să o punem în aplicare, dar sub o altă formă. Vrem ca 1,5 milioane de copii din școli și grădinițe să primească lunar un borcan de miere polifloră românească, de 350 de grame, începând cu acest an”, a spus Botănoiu, potrivit Agerpres.

Practic, acest program acoperă aproape 10% din producția națională de miere, a precizat oficialul Ministerului Agriculturii, care a recunoscut că unul dintre obiective este stimularea vânzărilor apicultorilor.

„Borcanul va avea un capac colorat, roșu, ca să se evidențieze de ceea ce este în comerț pe care va scrie că este sprijin din partea Guvernului României. Am dorit să derulăm programul în așa fel încât să poată fi consumată mierea acasă și nu la școală, zilnic, în acele căpăcele. Vrem să putem obișnui copii cu produse sănătoase, pentru că ați văzut în reclame că se spune mereu că nu sunt bune făinea, uleiul, sarea, zahărul, dar din păcate nu venim cu alternative, deși la zahăr avem mierea", a adăugat Botănoiu.

Încă nicio decizie privind fondurile pentru apicultori

Totodată, reprezentantul MADR a precizat că nu a uitat de solicitarea Asociației Crescătorilor de Albine din România (ACA) privind susținerea suplimentară a sectorului, dar încă nu s-a luat nicio decizie, deoarece se fac analize pe buget.

„Nu am luat această decizie, încă analizăm asupra bugetului ca să vedem ce putem face. Nu vrem să lansăm zvonuri și programe care nu sunt bazate financiar. Am două chestiuni la care țin foarte multe mult, în primul rând la reperele naționale: crucea, oaia și mierea (...) iar cel de-al doilea este legat de faptul că în copilărie am crescut cu stupi, aveam 200 de stupi de care trebuia se avem grijă și să producem și asta nu se uită. Încercăm să fim cât mai aproape de apicultorii din Romania, deși nu au fost momente favorabile care să le aducă satisfacție deplină. Apicultorul este intelectualul sectorului și trebuie să-l tratăm cu un ajutor mai consistent”, a adăugat oficialul MADR.

Aproximativ 120 de apicultori din toată țara își etalează produsele la ediția de toamnă a Târgului Național al Mierii, organizat în perioada 15-17 septembrie 2017, pe Platforma Apicolă Băneasa.

România produce, în medie, 22.000 de tone de miere anual, clasându-se pe locul patru în Europa, iar efectivele au atins un vârf de 1,47 milioane de familii de albine. La nivel național, sunt înregistrați în jur de 40.000 de apicultori, peste 60% dintre aceștia fiind membrii ACA, cu un efectiv de 900.000 de familii de albine.