Operatorii economici cu activitate în domeniul pescuitului și acvaculturii pot obține fonduri nerambursabile pentru dezvoltarea afacerilor sau a infrastructurii. Cererile de finanțare se depun până în octombrie.

Direcția Generală de Pescuit - Autoritatea de Management pentru Programul Operațional pentru Pescuit și Afaceri Maritime (DGP-AMPOPAM) din cadrul Ministerului Agriculturii anunță lansarea sesiunilor de depunere a proiectelor pentru următoarele măsuri:

Măsura I.6 - Diversificarea veniturilor și noi forme de venit;

Pescarii pot primi până la jumătate din costul total al unui proiect care să contribuie la diversificarea veniturilor (investiții la bord, investiții în turismul pentru pescuitul cu undița, restaurante cu specific pescăresc, servicii de mediu aferente pescuitului, activități educaționale privind pescuitul). Valoarea maximă exigibilă a unui proiect este de 150.000 de euro (echivalent în lei), iar sprijinul financiar nerambursabil nu poate depăși echivalentul în lei a 75.000 de euro. Beneficiarul va asigura cofinanțarea investiției prin aport în bani sau natură, credit bancar etc.    

Măsura I.23 - Porturi de pescuit, locuri de debarcare, centre de licitații și adăposturi;

Această măsură se referă la investițiile menite să îmbunătățească infrastructura porturilor de pescuit și a halelor de licitații sau a locurilor de debarcare, investițiile pentru construirea sau modernizarea adăposturilor pentru îmbunătățirea siguranței pescarilor, inclusiv investițiile în instalațiile de colectare a deșeurilor și a deșeurilor marine.

De această linie de finanțare pot beneficia organisme de drept public, pescari sau asociații de pescari, organizații neguvernamentale în parteneriat cu asociații de pescari, organizații de producători și alte tipuri de beneficiari privați. Prin această măsură pot fi finațate lucrări de modernizare a infrastructurii specifice activității de pescuit comercial, înființarea sau modernizarea adăposturilor pescărești.

Pentru această măsură, alocarea totală este de 40,4 milioane de lei (8,9 milioane de euro). Valoarea maximă eligibilă a unui proiect este de: 2,5 milioane de euro pentru investițiile în îmbunătățirea infrastructurii proturilor de pescuit, 500.000 de euro pentru modernizarea punctelor de debarcare sau a halelor de licitații, respectiv 250.000 de euro pentru înființarea sau modernizarea adăposturilor pescărești. Valoarea minimă a unui proiect este de 5.000 de euro.

Măsura II.2 - Investiții productive în acvacultură;

De fondurile alocate acestei măsuri pot beneficia companiile și ONG-urile cu activitate economică în domeniul acvaculturii, pentru noi investiții productive, investiții în modernizarea fermelor, diversificarea producției, dar și a surselor de venituri, cum ar fi prin dezvoltarea turismului. Beneficiarii pot obține până la 50% din valoarea totală a proiectului. 75% din resurse provin de la FEPAM, restul fiind contribuția publică națională.

Măsura II.10 - Acvacultura care furnizează servicii de mediu (NATURA 2000);

Solicitanții eligibili pentru accesarea fondurilor nerambursabile prin intermediul acestei măsuri sunt operatori care dețin amenajări piscicole situate în situri Natura 2000 și au înregistrat costuri suplimentare sau pierderi de venituri din cauza cerințelor/restricțiilor aferente acestor situri. În cadrul acestei măsuri sunt acordate compensații anuale pentru promovarea acvaculturii cu un nivel ridicat de protecție a mediului înconjurător. Din valoarea compensației, 75% este contribuția FEPAM, iar 25% este contribuția publică națională.

Măsura III.2 - Punerea în aplicare a strategiilor de dezvoltare locală plasate sub responsabilitatea comunității (inclusiv costuri de funcționare și animare) - Selectarea Grupurilor de acțiune locală pentru pescuit (FLAG-uri);

Alocarea totală pentru această măsură este de 42,3 milioane de euro, din care contribuția FEPAM este de 31,7 milioane de euro, iar contribuția publică națională este de 10,6 milioane de euro.Alocarea financiară pentru punerea în aplicare a unei strategii de dezvoltare plasată sub responsabilitatea comunității este de maxim 2 milioane de euro, exceptând zona Deltei Dunării. Valoarea totală egibilă a unui proiect nu va depăși 400.000 de euro (600.000 de euro în zona Delta Dunării).

Măsura IV.4 - Prelucrarea produselor pescărești și de acvacultură

IMM-urile din domeniul procesării peștelui și acvaculturii pot aplica pentru finanțări destinate înființării sau modernizării unor unități de procesare, introducerii de noi tehnologii sau creării de noi locuri de muncă, dar și pentru economii de energie și reducerea impactului asupra mediului. Finanțarea nerambursabilă acoperă 50% din valoarea eligibilă a proiectului. 

Solicitanții eligibili pot depune cereri de finanțare pentru măsurile I.6, I.23, II.2, II.10 și IV.4 în perioada 08.08.2016 -07.10.2016 iar pentru măsura III.2 în perioada 05.08.2016 - 17.10.2016. 

În total, bugetul Programului Operațional pentru Pescuit și Operațiuni Maritime se ridică la peste 223 milioane de euro, din care 168 milioane de euro provin de la Fondul European pentru pescuit și operațiuni maritime (FEPAM), restul reprezentând contribuția publică națională.

Pentru detalii suplimentare referitoare la Ghidurile solicitantului, alocările financiare precum și modalitățile de depunere a cererilor de finanțare accesați site-ul DGP-AMPOPAM www.ampeste.ro.