Ministerul Agriculturii a început să analizeze cum ar putea trata subiectul diferențelor de calitate dintre alimentele vândute în magazinele din estul Europei și cele comercializate în vest.

„Am început astăzi, am discutat cu colegii de la ANPC, ANSVSA (Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor și Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor - n.r.) să vedem cum, concret, depistăm, dacă este cazul, situația dublului standard”, a declarat vineri, 24 februarie, ministrul Petre Daea, într-o conferință de presă.

Joia trecută (16 februarie), autoritatea pentru siguranța alimentelor din Ungaria dădea publicității o analiză a produselor comercializate sub aceeași marcă în supermarketuri de pe piața locală și din Austria, concluzionând că cele vândute în Ungaria sunt mai slabe calitativ. Informația publicată de agenția de presă Reuters a fost preluată a doua zi inclusiv de presa din România, dar autoritățile de la București nu au avut până astăzi nicio reacție.

În acest timp, autoritățile din Cehia încearcă să mobilizeze și alte guverne din estul Europei pentru a combate la Bruxelles practica brandurilor internaționale de a vinde produse de calitate mai slabă în Europa Centrală şi de Est în comparaţie cu produse similare din Vest.

De-a lungul timpului, oficiali din Cehia, Slovacia, Ungaria şi Bulgaria au reclamat faptul că produse vândute în aceste ţări sub branduri internaţionale sunt de calitate mai slabă decât produsele similare vândute în Europa de Vest. Cehii au invocat şi un studiu efectuat de Universitatea Cehă de Chimie, în care se arată că anumite produse internaţionale au compoziţii diferite în Cehia faţă de cele din Germania.

Din România, cehii nu ar putea primi încă niciun ajutor, deși problema nu este străină autorităților de la București. În decembrie, fostul ministru al agriculturii Achim Irimescu declara, într-un interviu acordat Mediafax, că Slovacia și Cehia au adus subiectul pe agenda Consiliului Europei. „Nu s-a luat nici o decizie, dar s-a ţinut să se semnaleze acest lucru, că de multe ori în ţările Europei Centrale şi de Est se plăteşte la fel pentru produse care nu au acelaşi standard de calitate”, spunea ministrul în decembrie.

Irimescu a precizat atunci că în România nu este nici un fel de studiu în acest sens.

Acum, autoritățile române se gândesc dacă nu cumva ar trebui să execute unul.

„Trebuie să fim, pe de o parte, și echilibrați în afirmații și extrem de atenți la ce se întâmplă pe piață. Motiv pentru care astăzi, un colectiv de la Ministerul Agriculturii, ANSVSA și ANPC își stabilesc modul de lucru concret pentru a depista dacă există o astfel de situație în România. Până atunci ne rezervăm dreptul să ne organizăm, să analizăm și, în condițiile în care găsim situații în realitate, le vom anunța”, a declarat ministrul, potrivit Agerpres.

Ministrul a spus că nu poate încă să spună dacă există sau nu diferențe de calitate între produsele vândute în România și cele comercializate în vest. „Vă rog să-mi acordaţi timpul necesar pentru a mă convinge dacă este aşa cum se spune”, a spus Daea.