Ministerul Agriculturii invită din nou fermierii în programul care oferă 3.000 de euro producătorilor ce cultivă minim 1.000 de metri pătrați cu tomate.

Schema de minimis pentru anul viitor este similară anului 2017 va fi implementată de către Direcțiile pentru Agricultură Județene (DAJ), a anunțat Ministerul Agriculturii.

Valoarea ajutorului de minimis este de 3.000 euro/beneficiar/an, iar autoritatea a programat plăți de 183,97 milioane de lei (40 milioane de euro), pentru 13.300 de beneficiari.

Sumele se plătesc într-o singură tranșă. Pentru o evaluare eficientă a producției de tomate, a fost inclusă în cerere obligativitatea producătorilor de tomate ca la finalul recoltării să comunice DAJ cantitatea totală de tomate obținută pe suprafața de 1.000 mp.


Pentru a fi eligibili acordării acestei forme de sprijin financiar pentru cultura tomate, trebuie îndeplinite cumulativ următoarele condiții:

- Să dețină o suprafață cultivată cu tomate în spații protejate de minimum 1.000 mp, marcată la loc vizibil, cu o placă indicator inscripționată „Program susținere tomate, 2018” și să menționeze numărul cererii depuse pentru obținerea finanțării;
- Să obțină o producție de minimum 2 kg de tomate/mp și să facă dovada producției realizate prin documente justificative privind comercializarea producției;
- Să fie înregistrați în evidențele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafețele cultivate cu tomate în spațiile protejate în anul de cerere;
- Să valorifice producția în perioadele ianuarie-mai inclusiv, și/sau noiembrie-20 decembrie, inclusiv.

Anul trecut, potrivit ministerului, s-au înscris în program 9.350 de legumicultori, dar au beneficiat de ajutorul de 3.000 de euro doar aproape 4.400 de fermieri. Fondurile alocate în 2017 pentru acest program de sprijin au fost de 59 milioane de lei.