Fermierii pot depune cererile de despăgubiri pentru secetă până la 15 septembrie, iar banii vor începe să le intre în conturi trei zile mai târziu, a declarat vineri Adrian Oros, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale.

„Primul pachet de scheme, care este din bugetul național, are termen de depunere 15 septembrie - pentru secetă, respectiv 29 septembrie - pentru celelalte scheme din sectorul zootehnic. În momentul în care expiră data de depunere, în 2-3 zile putem începe să dăm banii”, a spus ministrul.

Ordonanța de Urgență prin care fermierii afectați de secetă pot cere ajutoare de stat a fost publicată în această săptămână. Guvernul a instituit o schemă de ajutor de stat pentru despăgubirea fermierilor afectați de secetă, cu un buget de 850 de milioane de lei pentru un număr de aproximativ 34.400 de fermieri și o suprafață afectată de aproximativ 1,6 milioane de hectare. Valoarea maximă a sprijinului acordat în cadrul aceste scheme de ajutor de stat poate să ajungă până la 925 de lei pe hectar pentru suprafețele afectate de secetă.

De asemenea, Comisia Europeană a aprobat alte două scheme de ajutor de stat - pentru crescătorii de păsări și crescătorii de porci - care vizează sprijinirea fermelor zootehnice afectate de pandemia de coronavirus.