Ministerul Agriculturii va relansa luna viitoare submăsura „Prime de asigurare a culturilor”, din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020, cu o alocare totală de aproximativ 40 milioane euro.

„În contextul actual al secetei, dublat de pandemia de coronavirus, venim în sprijinul fermierilor prin relansarea acestei submăsuri, care vine cu o serie de simplificări și avantaje și îi încurajăm pe toți să-și asigure culturile, prin încheierea acestor asigurări, pentru care ministerul acordă prin PNDR o finanțare de 70% din valoarea primei, indiferent de dimensiunea fermelor”, a precizat ministrul agriculturii, Adrian Oros.

Sesiunea de depunere a cererilor de finanțare va dispune de o alocare totală de aproximativ 40 milioane euro, a menționat ministerul.

Submăsura 17.1 va fi deschisă până la sfârșitul lunii noiembrie 2020 și este destinată asigurării culturilor de toamnă aferente anului 2019 și culturilor de primăvară pentru campania 2020. Ministerul precizează că, pentru sectorul zootehnic, sesiunea va fi disponibilă la o dată ulterioară.

Principalele riscuri eligibile care pot face obiectul contractului de asigurare acoperă fenomenele climatice nefavorabile, inclusiv seceta. De asemenea, alte fenomene climatice nefavorabile acoperite de submăsură sunt: arșița, inundațiile, grindina, înghețul (timpuriu de toamnă, de iarnă sau târziu de primăvară), ploile torențiale sau ploile excesive și de lungă durată, furtuna, vijelia, uraganul sau tornada.