Ministerul Agriculturii caută soluții pentru înființarea unui mecanism de despăgubire a fermierilor afectați de pierderea recoltelor.

Reprezentanții ministerului și ai altor autorități au anunțat că au încheiat consultările online cu părțile interesate în elaborarea Planului Național Strategic (PNS).

Una dintre reuniuni a vizat dezbaterea propunerilor privind contribuțiile financiare la plata primelor de asigurare și cele pentru Fondul național de sprijin al fermierilor afectați de pierderi ale producției agricole, se arată într-un comunicat al Ministerului de profil.

„Există posibilitatea ca, în paralel cu măsura de asigurare pe Pilonul II, gestionată de AFIR, respectiv actuala măsură 17.1, să construim un Fond național de sprijin pentru perioada 2023-2027. Acest fond se va constitui din contribuțiile tuturor fermierilor beneficiari de plăți directe, prin reținerea anuală a unui procent de 3% din suma care va fi plătită fiecărui fermier în parte”, a precizat ministrul Adrian Chesnoiu.

„Nu va fi un drum ușor, dar trebuie să atragem companiile de asigurări către agricultură, pentru polițe facultative. Trebuie să avem acest mecanism statal pentru a răspunde cât mai bine provocărilor viitoare”, a adăugat acesta.

Agricultura din România este încă foarte dependentă de condițiile meteo, iar statul a trebuit să intervină deseori pentru a compensa fermierii afectați de fenomenele extreme, din cauză reticenței agricultorilor de a-și asigura culturile.

Adrian Chesnoiu a precizat că, din discuțiile avute cu firmele de asigurări, reiese că este momentul optim pentru a pune bazele acestui fond care să facă mai ușoară gestionarea riscurilor în agricultură, având în vedere efectele schimbărilor climatice.

Dezbaterile pe tema PNS au vizat și intervențiile privind bunăstarea animalelor care se vor regăsi în viitorul Plan Național Strategic, dar și măsurile de investiții și alte intervenții în domeniul agricol, finanțate din Pilonul II al Politicii Agricole Comune, eco-schemele, finanțate din Pilonul I, intervențiile de mediu și climă, precum și alte angajamente de dezvoltare rurală.

„Prin toate consultările desfășurate în ultimele 3 săptămâni, m-am asigurat că elaborăm un document care răspunde nevoilor reale ale agriculturii românești pe termen scurt, mediu și lung. Trebuie să ținem cont de încadrarea în Regulament și am căutat soluții viabile pentru stimularea fermierilor. Toate măsurile vin să sprijine producătorul român. Trimitem la Bruxelles un plan național strategic ce va reflecta specificul agriculturii românești”, a apreciat ministrul.