Ministerul Agriculturii a pus în transarență un proiect normativ privind simplificarea legislației pentru beneficiarii rentei viagere.

Proiectul vizează modificarea anexei Ordinului nr. 1272/26.503/2005 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor titlului XI Renta viageră agricolă din Legea 247/2005, care stabilește următoarele:

- eficientizarea fluxului de lucru și a comunicării cu beneficiarii rentei viagere, prin preluarea la nivel local, de către centrele județene APIA, a activităților de autorizare și plată desfășurate în prezent la nivel central;

- cadrul legal pentru recuperarea creanțelor bugetare, în conformitate cu prevederile codului fiscal și armonizarea cu legislația aplicabilă pentru toate formele de sprijin acordate de la bugetul de stat;

- cadrul legal aplicabil în cazurile de înstrăinare printr-un contract de schimb sau de expropriere a unei suprafețe de teren agricol extravilan care face obiectul rentei viagere;

- simplificarea procedurilor de lucru folosind mijloacele de comunicare electronice și reglementarea obligațiilor ce le revin rentierilor/moștenitorilor pentru acordarea rentei viagere.

+++

Renta viageră agricolă reprezintă suma de bani plătită rentierului agricol care înstrăinează sau arendează terenurile aflate în proprietatea sa, având siguranța unei surse viagere de venituri garantate de stat.

Cuantumul rentei viagere agricole reprezintă echivalentul în lei a 100 euro/an pentru fiecare hectar de teren agricol înstrăinat și echivalentul în lei a 50 euro/an pentru fiecare hectar arendat.