Peste 11.000 de fermieri vor primi astfel subvenții aferente lucrărilor agicole din campania 2016.

„Ministrul Finanțelor Publice, Ionuț Mișa, a dispus măsuri cu caracter excepțional la nivelul Trezoreriei București, pentru finalizarea întregii proceduri legale, pentru ca o ultimă tranșă de subvenții agricole să ajungă la fermierii români, respectiv subvențiile destinate susținerii producției vegetale”, a anunțat ministerul de resort, într-un comunicat transmis sâmbătă.

Potrivit ministerului, suma totală care a fost plătită într-o singură zi - 30 iunie 2017 - pentru „sprijinul cuplat la vegetal”, așa cum e definit în normele legale, a fost de 33,79 milioane de euro, care a revenit unui număr total de 11.091 beneficiari, fermieri în drept să încaseze respectiva subvenție, aferentă lucrărilor la culturile vegetale, în campania 2016.

Întreaga sumă se acordă de la bugetul statului, prin intermediul APIA - Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură și, ulterior, după trimiterea întregii documentații la Bruxelles, va fi rambursată din fondurile europene alocate domeniului.

Termenul limită până la care această ultimă tranșă de 33.788.356,48 euro se putea aloca era de 1 iulie 2017, informează ministerul.

„După plata acestei ultime subvenții totalul plăților efectuate în agricultură în perioada 16 octombrie 2016-30 iunie 2017 se ridică la 2,624 miliarde euro. Întreaga sumă a fost achitată de la bugetul statului și urmează să fie recuperată integral din rambursările fondurilor europene alocate României pentru agricultură”.

„Totalul de 2,624 miliarde de euro fonduri europene atrase pentru agricultură a plasat România, în premieră, pe primul loc în Europa, în clasamentul utilizării resurselor financiare alocate agriculturii”, se mai arată în comunicat.