România va exporta în sezonul actual peste 13 milioane de tone de produse agricole de bază, dar trebuie să își propună să integreze în lanțul de procesare și realizarea de produse cu valoare adăugată mai mare, susține ministrul agriculturii.

„De 150 de ani, România exportă foarte multe cereale și vom rămâne probabil exportatori de cereale, dar o parte din nivelul de cereale pe care îl exportăm va trebui să-l înglobăm în procesare, în produse cu valoare adăugată și acesta este motivul pentru care am schimbat abordarea în procesare la nivelul Planului Național Strategic viitor”, a declarat miercuri ministrul Adrian Chesnoiu, la un forum cu fermierii.

Potrivit statisticilor Uniunii Europene, producția de cereale a României pentru 2021 este estimată la 28 de milioane de tone, din care aproape jumătate reprezintă producția de porumb boabe, scrie Agerpres.

În primele nouă luni din 2021, România a încasat 1,19 miliarde de euro din exportul de grâu și meslin în spațiul intra și extra comunitar, aproape 920 de milioane de euro din exportul de porumb și 443 de milioane de euro din semințele de floarea-soarelui. Se așteaptă ca din România să se exporte până la mijlocul anului viitor 5,5 milioane de tone de grâu, din care 4,5 milioane de tone ar putea fi exportate în state din afara Uniunii Europene, în special în statele africane sau arabe, 4 milioane de tone de porumb, peste două milioane de tone de floarea soarelui și 1,5 milioane de tone de orz, arată datele transmise de Asociația Fermierilor din România.

Ministrul agriculturii susține că România va aplica practici mai prietenoase cu mediul, dar acest lucru nu trebuie să ducă la scăderea producției. 

„Cred că trebuie să ne asigurăm că păstrăm nivelul optim de producții, că reușim să ne dezvoltăm capacitatea de irigare a solului, că avem și îmbrățișăm practici prietenoase cu mediul, dar care nu pun în pericol producțiile obținute, pentru că soluția nu este să diminuăm cantitatea de materie primă produsă ci să o menținem egală pe cât posibil și să o integrăm în lanțul de procesare și în realizarea de produse cu valoare adăugată”, a mai spus Adrian Chesnoiu.