Ministrul agriculturii: La fermieri nu există o limită privind stabilirea prețurilor
Guvernul a adoptat vineri ordonanța de urgență privind stoparea creșterii prețurilor la alimentele de bază. La fermieri nu va exista o limită privind stabilirea prețurilor, a anunțat ministrul agriculturii, Florin Barbu.
Prin adoptarea acestei ordonanțe, "se rezolvă una din principalele probleme cu care se confruntă românii, și anume creșterea prețurilor la alimentele de bază", a spus ministrul agriculturii după ședința de guvern.
Formula de limitare a adaosurilor comerciale a fost "agreată cu toate părțile implicate" și se va aplica pe o perioadă de trei luni, "cu scopul creșterii puterii de cumpărare":
- Cota de adaos practicată de procesatori poate fi de maximum 20% față de costul de producție al produsului
- Cota de adaos comercial practicată în mod cumulat pe întreg lanțul de distribuție, indiferent de numărul distribuitorilor de pe lanț, poate fi de maximum 5% față de prețul de achiziție la care se adaugă cheltuielile operaționale
- Cota de adaos comercial practicată de comerciant la vânzarea cu amănuntul și cash&carry poate fi de maximum 20% față de prețul de achiziție la care se adaugă cheltuielile directe și indirecte ale comerciantului
La fermieri nu există o limită privind stabilirea prețurilor, a precizat Barbu.
OUG intră în vigoare la 30 de zile după publicarea în Monitorul Oficial.
Întrebat de riscurile semnalate de Consiliul Concurenței, Barbu a răspuns: "Aceste alimente sunt cele mai consumabile în România. Sunt, practic, acele produse de care au nevoie românii, de bază și sunt sigur ... că aceste produse vor fi pe rafturi".
El a spus că vor fi controale și reuniuni pentru a analiza modul în care vor scădea prețurile de la 1 august, precum și sancțiuni pentru cei care nu respectă legea.
Care sunt observațiile Consiliului Concurenței:
- Lipsa unor prevederi similare cu privire la aplicabilitatea restricțiilor pentru produsele provenite din import, de la persoane juridice care nu sunt înregistrate în România (pentru produse procesate în afara teritoriului național);
- Modalitatea de implementare a cotei de adaos comercial cumulat pe întreg lanțul de distribuție, de maximum 5%, poate fi dificil de implementat, odată ce actorii de la acest nivel nu cunosc informații sensibile referitoare la adaosul aplicat de concurenții acestora;
- O posibilă urmare a acestei prevederi ar putea fi și transparentizarea excesivă a pieței, la nivelul celor mai sensibile caracteristici, respectiv preț, cost, adaos comercial, care poate amplifica efectele negative asupra pieței;
- Lipsa unor precizări concrete referitoare la modul sau metoda de determinare a costului de producție, cu efecte directe asupra implementării măsurilor legislative. Fixarea unui nivel de adaos, fie și maxim, care nu este considerat optim de către furnizori, poate genera dificultăți în aprovizionarea pieței interne și un efect contrar scopului urmărit;
- Lipsa unor analize la nivel de sector care să confirme că limita maximă de adaos este una potrivită și nu va conduce la un efect contrar, de creștere a prețurilor produselor în cauză sau a altor produse din aceeași categorie, printr-un efect de compensare.
Boloș: O măsură care în alte state UE a produs efecte
Ministrul finanțelor, Marcel Boloș, a declarat joi că măsura a produs efecte în alte state membre UE.
"Trebuie să vedem modul în care va produce efecte și, în funcție de asta, să luăm pe mai departe măsurile corespunzătoare. Dacă prețurile scad și în piață se vede la raft o scădere a prețurilor, este limpede că această măsură este în folosul românilor și trebuie continuată", a spus el.
Boloș a mai spus că din discuțiile avute cu ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a reieșit că adaosul comercial a ajuns 80% la nivel de retailer și de 40 - 50% la nivel de procesator.
"Este o măsură bine venită, pentru că pe perioadă de criză am văzut cum prețurile la alimente și la celelalte materiale, dacă vreți materialele de construcții, și prețurile la utilități au crescut simțitor, deja s-a mai produs acest lucru și este firesc ca astfel de măsuri să fie luate, mai ales atunci când discutăm de interesul românilor și al populației", a subliniat Boloș.
de Gabi 02 Iul 2023 07:32
Libertatea economică este un drept fundamental.
Statele pot lua măsuri de acest tip dar cu juste despăgubiri a celor afectați de acest tip de revenire la o piața planificata specifica comunismului.