Petre Daea spune că banii au venit la timp pentru ca fermierii să efectueze însămânțările „în miezul epocii optime”.

Autoritățile au virat până acum 860 de milioane de euro în conturile agricultorilor, a declarat luni ministrul agriculturii Petre Daea, la o dezbatere pe teme agricole.

„Peste 80% dintre fermieri au primit subvențiile pe suprafață până la această dată, ceea ce înseamnă că din bugetul statului au plecat în conturile fermierilor 860 de milioane de euro, exact când câmpul o cere. Fermierii au însămânțat deja în miezul epocii optime 85% din suprafața programată”, a spus Daea.

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a demarat plata avansului pe suprafață în data de 16 octombrie 2017, amintește Agerpres. În 2017, fermierii români au solicitat subvenții europene pentru o suprafață de 9,541 milioane de hectare, în creștere cu 214.525 hectare față de anul trecut, în timp ce numărul cererilor de plată s-a diminuat cu aproape 17.000.

Duminică, Petre Daea a spus că România a reușit să atragă de la UE, pe lângă subvențiile directe către fermieri, și 1,564 miliarde euro prin Planul Național de Dezvoltare Rurală. Prin comparație, ministrul a arătat că fondurile europene atrase sunt mai mari cu un miliard de euro față de anul trecut.