România va atrage în acest an fonduri europene de dezvoltare rurală în sumă de 1,4 miliarde de euro, a declarat miercuri Petre Daea, minisrul agriculturii.

„Cu programul pe care îl avem anul acesta pe PNDR 2020, cu realizările la zi și cu programările pe care le vom împlini, România va ajunge la o absorbție de peste 50% din PNDR 2020, ceea ce este atât de necesar pentru țară și atât de util pentru cei care lansează cereri de proiecte”, a spus Daea, într-o conferință de presă.

Ministrul a precizat că, din 2015 și până în 2018, la AFIR s-au depus 44.062 proiecte de investiții, în valoare de 6,98 miliarde de euro, iar din acestea 23.368 au fost selectate, în sumă de 3,37 miliarde de euro. Suma contractată depășește 3,28 miliarde de euro, notează Agerpres.

„Pe tot ciclul, azi, gradul de absorbție al României în PNDR 2020, care se alimentează din FEADR, este de 36%. La cele 2,7 miliarde de euro absorbite până acum, cu cele 1,4 miliarde de euro programate pentru acest an, din care deja până la această dată avem 100 de milioane de euro, vom ajunge la 4,1 miliarde de euro, ceea ce înseamnă peste 50% din suma totală, de 8,13 miliarde euro”, a adăugat Daea.

Ministrul a mai spus că depunerea cererilor de plată pentru fermieri începe la 1 martie 2018 și se va închide pe 15 mai.

„Acordarea la timp a subvențiilor este obiectivul fundamental al programului de guvernare și pentru a crea condiții de lucru, în așa fel încât lucrările să se execute în timp optim și să se creeze premise pentru realizarea producției (...) Dacă pe 1 martie începe depunerea, pe 15 mai se închid obloanele la APIA. Dacă un fermier nu reușește să depună, rămâne în afara dreptului, rămâne fără subvenții”, a spus ministrul.

El a subliniat că efortul bugetar din acest an pentru plata subvențiilor este de 2,7 miliarde de euro. Bani vor fi recuperați ulterior de la Comisia Europeană.

Disclaimer secțiune