Comisia Europeană lasă deciziile dificile pe umerii statelor membre, a spus ministrul german al Agriculturii Cem Özdemir, după ce executivul UE a decis mai multă flexibilitate în ceea ce privește regulile agriculturii durabile până în 2023.

Comisia a anunțat în iulie că va relaxa temporar, timp de un an, anumite cerințe de mediu consacrate în politica agricolă comună (PAC), programul masiv de subvenții pentru agricultură al UE.

Decizia de a acorda aceste așa-numite derogări este menită să ajute la creșterea producției interne, pe măsură ce piețele alimentare globale sunt zdruncinate de invazia Ucrainei de către Rusia.

„În loc să-și asume responsabilitatea pentru o politică agricolă durabilă în sine, Comisia dă banii statelor membre”, a replicat Özdemir pe Twitter, adăugând că derogările ar trebui, prin urmare, tratate cu prudență.

De obicei, toate statele membre au obligația de a lega o parte din subvențiile UE pentru agricultură de așa-numitele cerințe de condiționalitate.

Potrivit derogărilor acordate de Comisie, până la sfârșitul anului 2023, țările pot decide să suspende unele dintre aceste reguli: de exemplu renunțarea la a scoate anumite terenuri din circuitul agricol, pentru refacere sau rotația culturilor.

Soluția - în grija statelor membre

Suspendarea acestor obligații de mediu ar putea ajuta fermierii să crească producția pe termen scurt, dar ar putea avea anumite efecte negative asupra climei și protecției biodiversității. Potrivit ministrului de la Berlin, executivul UE lasă în mod intenționat în sarcina guvernelor naționale realizarea unui compromis între costurile și beneficiile suspendării regulilor verzi, în ciuda faptului că protecția climei și a biodiversității este „condiția prealabilă pentru agricultura noastră”.

În timp ce ministrul german s-a exprimat anterior în favoarea unei mai mari flexibilități a rotației culturilor, pe care a numit-o un pas rezonabil, el și-a exprimat în repetate rânduri opoziția puternică față de reintroudcerea în circuit a unor terenuri pârloagă, invocând „consecințele de amploare pentru biodiversitate”.

Între timp, Özdemir a criticat și faptul că Comisia a trecut cu vederea ceea ce el a numit „cea mai mare pârghie pentru asigurarea aprovizionării globale cu alimente”: producerea de mai puține furaje și biocombustibili pentru a utiliza terenurile agricole în special pentru producția de hrană umană.

„Aici se află potențialul cu adevărat mare pe care trebuie să-l folosim pentru a învinge foamea”, a spus el. „În acest sens, aștept propuneri de la Bruxelles.”

Propunerea Comisiei exclude plantarea de culturi legate de hrana animalelor, cum ar fi porumbul și soia, concentrându-se pe „ceea ce este strict necesar pentru a răspunde preocupărilor legate de securitatea alimentară globală”.

Poziția Germaniei va fi „analizată cu atenție”

În ciuda cuvintelor puternice ale lui Özdemir, opoziția Berlinul față de propunerea Comisiei este puțin probabil să aibă un impact semnificativ la nivelul UE, mai ales că Bruxelles-ul are de partea sa cea mai mare parte a statelor membre.

În timpul celei mai recente întâlniri de la începutul săptămânii trecute, majoritatea miniștrilor naționali ai agriculturii au convenit ca executivul UE ar trebui să acorde mai multă flexibilitate regulilor de mediu ale PAC în fața războiului din Ucraina în curs, la fel cum o face cu noile derogări dezvăluite.

La nivel național, însă, teama lui Özdemir ar putea însemna că Germania nu va exploata pe deplin noua flexibilitate permisă de Comisie.

În acest sens, ministrul Verzilor a promis că va „a lua în considerare cu atenție condițiile-cadru” pentru implementarea deciziilor Comisiei în Germania, în cooperare cu cabinetul guvernamental, regiunile și părțile interesate, asigurându-se totodată să nu pună sustenabilitatea și securitatea alimentară una împotriva celeilalte.

„Vom lua decizii pragmatice după ce le vom detalia costurile și beneficiile”, a spus el. Özdemir și omologii săi regionali se vor întâlni pentru a discuta despre implementarea națională de către Germania a reformei PAC a UE, inclusiv despre modul de adaptare la consecințele războiului din Ucraina.