Ministrul polonez al agriculturii: Protestele fermierilor împing UE să adopte poziții mai flexibile
Propunerea CE privind prelungirea liberalizării temporare a comerțului cu Ucraina va include unele cereri de la Varșovia, deoarece protestele fermierilor au împins UE să adopte o poziție mai flexibilă.
Comisia Europeană urmează să propună reînnoirea „Măsurilor comerciale autonome” (cum ar fi suspendarea taxelor de import) în sprijinul exporturilor ucrainene către Uniunea Europeană, care este unul dintre principalii factori care au declanșat protestele fermierilor, în special în Polonia și România.
Protestele fermierilor au împins UE să adopte poziții mai blânde”, „am explicat Comisiei” că „acele proteste au la bază importurile excesive din Ucraina ale acelor mărfuri care sunt cu adevărat vulnerabile pe piața noastră”, a declarat pentru Euractiv ministrul polonez al Agriculturii Czesław Siekierski cu prilejul primei reuniuni a miniștrilor agriculturii sub Președinția belgiană a Consiliului UE, pe 23 ianuarie.
În cadrul întâlnirii, delegația poloneză a prezentat soluții pentru prevenirea importurilor agricole excesive din Ucraina și impactul negativ asupra sectorului agricol, în special în statele membre de frontieră.
UE a ridicat temporar restricțiile la importurile din Ucraina în iunie 2022, după invadarea țării de către Rusia. Dar afluxul de alimente și mărfuri ucrainene pe piața UE a dus la scăderea prețurilor în țările din prima linie – și anume Ungaria, Polonia, Slovacia, Bulgaria și România.
După o suspendare temporară, Comisia a reluat liberalizarea comerțului, instituind un sistem de verificări și controale pe partea ucraineană pentru a preveni denaturarea pieței. Dar protestele au fost reluate.
Editare genetică și pesticide
Polonia este unul dintre statele membre a cărei poziție este cheia pentru deblocarea impasului a două dosare legislative: reglementarea plantelor modificate genetic și reglementările privind utilizarea durabilă a pesticidelor.
Cu privire la prima chestiune, Sekierski explică că „nu dorim să permitem brevetarea plantelor NGT 1”. Potrivit propunerii Comisiei, această categorie de produse ar trebui reglementată ca produse obținute prin reproducere convențională.
„Ne temem că brevetarea limitează și mai mult disponibilitatea semințelor și accesul la acestea, în special pentru micii fermierii”, a spus ministrul polonez. „Susținem inovația, dar ea nu poate fi preluată de corporații”, și deși „suntem conștienți că corporațiile” investesc „bani în noile soiuri”, credem că și ele sunt obligate să respecte oamenii și să servească oameni".
Siekierski este încă sceptic cu privire la reglementarea pesticidelor. Nu suntem împotriva reducerii pesticidelor, „dar pur și simplu nu vrem ca fermierii să suporte costurile tranziției, trebuie să găsim modalități de a le compensa”.
Comentarii