Ministrul polonez al agriculturii se va consulta cu omologii săi din Cehia, România, Bulgaria și Slovacia cu privire la o moțiune comună către UE de revizuire a tarifelor vamale la cerealele ucrainene, scrie publicația poloneză The First News.

Robert Telus a discutat această problemă cu asociațiile din agricultură din cele patru țări, la Rakolupy, în sudul Poloniei.

El a declarat că scopul moțiunii va fi „distribuirea mai uniformă a acestor produse (cereale ucrainene – PAP)” între statele UE.

„Nu putem avea o situație în care doar unele țări, cele care sunt cele mai apropiate, să ajute și să suporte costurile acestui ajutor, în timp ce alte țări nu suportă costuri”, a spus Telus.

Fermierii polonezi au protestat față de importurile pe scară largă de cereale ucrainene. Cerealele, al căror tranzit prin Polonia către piețele externe de vânzare a fost permis de Varșovia după ce posibilitățile de export ale Ucrainei s-au diminuat din cauza invaziei ruse, au rămas în mare parte în Polonia, bulversând piața internă a cerealelor din cauza prețului mult mai mic.

Situația a stârnit proteste puternice din partea fermierilor polonezi, care acum nu pot să-și vândă cerealele. 

Proteste au fost și în România și Bulgaria.

Sursa: RADOR

VIDEO Fermieri: Nu așteptăm nimic de la guvernanți / Scumpiri ilogice la derivatele din cereale

Mai mult pe EurActiv »