Cu 73 444 hectare de păduri afectate de incendii, România a fost țara UE care a suferit cele mai mari pagube produse în zonele protejate în 2019, arată un raport al Comisiei Europene.

În anul cu cele mai dezastruoase efecte ale incendiilor de pădure pe plan mondial din istoria recentă, peste 400.000 de hectare de teren natural european au ars și un număr record de zone naturale protejate au fost afectate de incendii forestiere. 

Potrivit Raportului anual privind incendiile forestiere din Europa, Orientul Mijlociu și Africa de Nord, elaborat de Centrul Comun de Cercetare al Comisiei pentru anul 2019, schimbările climatice au continuat să aibă efecte negative asupra duratei și intensității pericolului de incendii în Europa.

Încă din luna martie, înainte de „sezonul incendiilor” în majoritatea țărilor, suprafața totală din UE afectată de incendii era deja mai mare decât media anuală a ultimilor 12 ani.

Raportul remarcă totuși că, datorită unei mai bune pregătiri și unei reacții mai eficiente, sezonul 2019 a fost unul dintre cele mai bune de până acum în ceea ce privește prevenirea accidentelor și a pierderii de vieți omenești. Astfel, din cauza incendiilor de pădure și-au pierdut viața doar trei persoane din țările incluse în raportul pe 2019.

Dintre statele membre, Spania, Portugalia și Polonia au înregistrat cel mai ridicat număr de incendii din țările UE în 2019, dar în ceea ce privește ariile protejate, România a fost statul care a suferit cele mai mari pagube produse în 2019, cu 73 444 ha de suprafață afectată de incendii, conform sistemului european de informare privind incendiile forestiere (EFFIS).

În fapt, incendiile de pădure au afectat grav zone protejate „Natura 2000” din Europa: O suprafață de 159.585 ha a fost devastată de incendii în 2019 în UE, iar din aceasta, aproape jumătate s-a aflat în aceste zone extrem de importante pentru biodiversitate, mai arată raportul.

Strategia în domeniul biodiversității, propusă în mai ca parte din Pactul verde european, prevede acțiuni pentru îmbunătățirea sănătății pădurilor europene și consolidarea rezilienței noastre la incendiile forestiere, incluzând și obiectivul de plantare a cel puțin 3 miliarde de copaci până în 2030.

„Europenii au văzut imagini înfiorătoare cu incendii de pădure de pe coasta de vest a Statelor Unite, din Siberia, Australia și regiunea amazoniană. Focul a devastat însă și pădurile Europei. O parte din soluția care ne va permite să evităm producerea unui eveniment de dimensiuni atât de catastrofale constă în protejarea și gestionarea pădurilor noastre astfel încât să le scadă vulnerabilitatea la incendii, lăsând și natura să se apere”, a declarat Virginijus Sinkevičius, comisarul european pentru mediu, oceane și pescuit.