Reprezentanții principalelor organizații din agricultură și Ministerul Agriculturii au semnat luni un acord privind implementarea mai multor revendicări ale fermierilor români aflați în a șasea zi de protest.

Acordul semnat în urma a peste trei ore de negocieri nu înseamnă că protestul se va încheia imediat, deoarece unii fermieri au o înțelegere cu transportatorii, ale căror negocieri cu autoritățile sunt programate să continue până joi, a precizat Marius Mincu, presedintele Asociației pentru Agricultură și Cooperare (AAC), unul dintre reprezentanții fermierilor prezenți la negocieri. 

Marți, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, va discuta și cu reprezentanții sectorului zootehnic. 

Ministrul Barbu a declarat că acordul semnat include 13 dintre revendicările fermierilor, dialogul urmând să continue pentru a ajunge la un compromis și în cazul altor solicitări.

Printre acestea se află acordarea în regim de urgență a plăților APIA, cu termen 29 februarie 2024, modificarea în regim de urgență a Ordonanței 195/2002 privind circulația pe drumurile publice și echivalarea categoriei permis categoria B cu TR și a celei B1 cu TR1, precum și înmatricularea utilajelor numai prin supunerea înregistrării acestora la primărie, fără obligativitatea CIV, respectiv, a ITP-ului indiferent de tonaj.

El a spus, într-o conferință de presă, că Guvernul va subvenționa integral toate accizele din agricultură până în 2026 și va adopta cât mai rapid un act normativ privind acordarea unor credite cu dobândă subvenționată. 

Marius Micu a precizat că guvernul trebuie să acorde, până la 31 ianuarie, derogare de la regulile care prevăd obligativitatea rotației culturilor și un procent de 4% din teren lăsat necultivat în fiecare fermă. 

Guvernul a acceptat și solicitările privind compensarea pierderilor suferite de fermierii români afectați de importurile din Ucraina prin adoptarea de culoare separate pentru cereale și alte mărfuri, precum și monitorizarea importurilor prin sigilii electronice cu GPS în Portul Constanța. 

Pe de altă parte, ministrul Barbu a negat faptul că România a cerut taxe de import asupra cerealelor din Ucraina.

Ministrul agriculturii din Ucraina Istvan Nagy a declarat luni că Bulgaria, Polonia, Ungaria, România, Slovacia și Ungaria au trimis o scrisoare comună Comisiei Europene solicitând  Uniunii Europene să impună taxe de import asupra cerealelor din Ucraina, relatează Reuters.

"Am solicitat în acea scrisoare derogare pentru a nu lăsa părloagă 4% din terenul fermierilor români. Nu știu ce a spus ministrul ungar”, le-s spus Barbu jurnaliștilor.