Primarul general a explicat vineri, la B1 TV, de ce a respins mai multe solicitări de proteste ale fermierilor și transportatorilor în București și de ce a acceptat-o, într-un final, pe una dintre ele, semnată de doi avocați ai SOS România.

”Au fost vreo 4 – 5 solicitări pe care le-am respins că nu aveau toate elementele – câți oameni vin, de unde vin, pe unde pleacă, apoi a fost acea solicitare pentru 15.000 de utilaje cu precizarea expresă că vor bloca Piața Victoriei și toate bulevardele care intră în Piața Victoriei, ceea ce ar fi însemnat paralizarea Bucureștiului, apoi am avut această cerere care s-a discutat în Comisie ieri (joi - n.r.) pentru 200 de utilaje, 5.000 de oameni. Solicitarea a fost pentru Piața Victoriei. În urma discuției din Comisie, am aprobat solicitarea pentru parcarea din Piața Constituției. Diferența esențială e că nu se afectează traficul rutier”, a explicat Nicușor Dan.

Primarul general al Bucureștiului, Nicușor Dan, a anunțat joi după-amiază că a aprobat un protest care va avea loc duminică, luni și marți în parcarea din Piața Constituției.

Întrebat la B1TV dacă a văzut cine a formulat această solicitare, primarul general a confirmat.

”Da, da, am văzut numele solicitantului. Noi aplicăm legea. Așa cum am spus, am respins niște solicitări că nu aveau elementele prevăzute de lege, am respins un protest că încălca prevederea legală care spune că nu trebuie să afectezi circulația, desfășurarea activității în oraș, și am aprobat acest protest la solicitarea unui cetățean, așa cum am aprobat o mie de alte proteste, pentru că îndeplinea condițiile legale”, a spus primarul general al Capitalei.

”Dacă noi am fi avut simultan mai multe cereri, ne-am fi uitat și la criteriul reprezentativității (…), dar atâta timp cât nu am avut din partea organismelor reprezentative ale fermierilor sau transportatorilor solicitări… Am avut o solicitare care întrunea condițiile legale, a trebuit s-o aprobăm, cum am aprobat o mie de alte proteste”, a explicat el.

Acesta a precizat că traficul nu va fi blocat de protest și în Comisia în care s-a discutat cererea sunt reprezentați Poliția, Poliția Rutieră și Jandarmeria.

A fost semnat un protocol între organizator, primar și reprezentanții acestor instituții, iar protocolul spune cum se desfășoară protestul și obligă organizatorul să comunice instituțiilor de ordine numerele de identificare ale mașinilor și un număr de organizatori cu care poliția și jandarmeria să fie în contact pe parcursul manifestației.

Nicușor Dan a mai spus că se mai întâmplă ca numărul manifestanților să fie mai mare, dar ”organele de ordine știu să lucreze cu asta și dacă se depășește numărul, nu e o problemă că nu a fost niciodată”.

Rareș Hopincă (PSD), prefectul Capitalei, a remarcat ”graba” cu care a fost aprobat protestul: ”A fost o cerere depusă pe 19 ianuarie, aprobată tot pe 19 ianuarie”.

”Doamna Șoșoacă are dreptul să organizeze proteste, dar și oamenii care au nevoie, care vin de la distanță trebuie să fie informați corect și să știe că una e protestul spontan, alta e protestul politic și alta e încecrarea ce a te urca pe un val al proteselor pentru beneficii politice particulare. Oamenii știu să distingă, că am discutat cu cei care protestează. S-au disociat de instigatori și de încercările astea de a confisca protestul.Că s-a avut un protest al dnei Șoșaocă e decizia primarului general. Sigur, m-aș întreba care e graba, că a fost o cerere depusă pe 19 ianuarie, aprobată tot pe 19 ianuarie, dar, din nou, e decizia primarului general și responabilitatea dânsului”, a spus Hopincă.Acord între Ministerul Agriculturii și reprezentanții fermierilor, dar protestele ar mai putea dura

Mai mult pe EurActiv »