Noi măsuri pentru creșterea siguranței alimentare în UE
Comisia Europeană propune norme noi pentru îmbunătățirea evaluării riscurilor privind siguranța alimentară, punând mai mult accent pe transparență.
Comisia Europeană propune o revizuire țintită a regulamentului privind legislația alimentară generală, combinată cu o revizuire a opt acte legislative sectoriale, pentru a le aduce în conformitate cu normele generale și pentru a consolida transparența în ceea ce privește organismele modificate genetic, aditivii pentru hrana animalelor, aromele de fum, materialele care intră în contact cu alimentele, aditivii alimentari, enzimele și aromele alimentare, produsele de protecție a plantelor și alimentele noi.
În fapt, Comisia vrea să îmbunătățească transparența studiilor științifice în domeniul siguranței alimentare, ca urmare a inițiativei cetățenești europene vizând interzicerea glifosatului, care a fost susținută de peste un milion de cetățeni ai UE. Una dintre solicitările din cadrul inițiativei a fost îmbunătățirea transparenței studiilor științifice transmise Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară și înlesnirea comandării de studii de către autoritățile publice.
Astfel, executivul european vrea să asigure o transparență sporită, ce ar permite cetățenilor un acces automat și imediat la toate informațiile legate de siguranță prezentate de industrie în cadrul procesului de evaluare a riscurilor, dar și înființarea unui registru european comun al studiilor comandate.
Propunerea se bazează, de asemenea, pe verificarea de către Comisie a adecvării legislației alimentare generale care, deoarece datează din 2002, necesită o actualizare, explică executivul UE într-un comunicat.
Legislația, care are nevoie și de votul Parlamentului European și al Consiliului, va oferi cetățenilor un acces mai bun la informațiile referitoare la aprobările privind lanțul agroalimentar transmise Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA), va da Comisiei posibilitatea solicitării unor studii suplimentare și îi va implica mai mult pe oamenii de știință din statele membre în procedurile de aprobare.
„În prezent, abordăm preocupările cetățenilor de a îmbunătăți transparența luării deciziilor, de a oferi un acces mai bun la informațiile relevante și de a asigura faptul că la baza deciziilor în acest domeniu sensibil rămâne o evaluare de încredere a riscurilor, bazată pe știință”, a declarat Frans Timmermans, prim-vicepreședintele Comisiei Europene.
Potrivit lui Vytenis Andriukaitis, comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară, evaluarea riscurilor privind siguranța alimentară în UE este una dintre cele mai stricte din lume. „Ea va deveni de acum înainte și mai solidă prin adoptarea unor norme mai clare privind transparența și printr-o comunicare mai eficientă a riscurilor pe parcursul întregului proces. Datorită acestei reforme, cetățenii vor avea un acces imediat la studiile științifice care vin în sprijinul cererilor de autorizare”, a spus comisarul.
Comisia vrea ca modificările privind transparența și durabilitatea modelului UE de evaluare a riscurilor în ceea ce privește lanțul alimentar să fie adoptate până la finalul actualei perioade legislative, adică până la jumătatea anului viitor.
Principalele elemente ale propunerii
- Asigurarea unei transparențe sporite, permițând cetățenilor un acces automat și imediat la toate informațiile legate de siguranță prezentate de industrie în cadrul procesului de evaluare a riscurilor;
- Crearea unui registru european comun al studiilor comandate, pentru a garanta faptul că întreprinderile care solicită o autorizație prezintă toate informațiile relevante și nu ascund studiile nefavorabile;
- Posibilitatea solicitării unor studii suplimentare de către Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară, la cererea Comisiei și finanțate de la bugetul UE;
- Obligația consultării părților interesate și a publicului cu privire la studiile prezentate de industrie în sprijinul cererilor de autorizare a produselor;
- Creșterea implicării statelor membre în structura, guvernanța și grupurile științifice ale Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară;
- Consolidarea comunicării riscurilor către cetățeni, prin acțiuni comune de creștere a încrederii consumatorilor, prin promovarea sensibilizării și înțelegerii publicului și printr-o mai bună explicare a avizelor științifice emise de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară, precum și a elementelor care stau la baza deciziilor privind gestionarea riscurilor.
Sursa: Comisia Europeană
Comentarii